Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Μη μου τους κύκλους

Στην Ελλάδα όλοι έχουν κύκλους. Ακόμα και εκείνοι που δεν θέλουν να έχουν. Αυτοί δεν αποκλείεται να έχουν πηγές ή περιβάλλον - αν μη τι άλλο, όλοι διαθέτουν "περιβάλλον". Στην Ελλάδα οι κύκλοι ενημερώνουν. Συχνά δε, στέλνουν και email με επισυναπτόμενα non paper. Δεν πρέπει να συμβαίνει σε άλλη χώρα στον κόσμο. Πηγές του πρωθυπουργού, απαντούν στους κύκλους της Προεδρίας. Την ίδια στιγμή «στελέχη που συνομιλούν» με τον τάδε πρόεδρο, σχολιάζουν τις διαρροές που έγιναν από μία πλατεία ή ένα κτίριο. Είναι γελοίο. Υποτίθεται ότι συμβαίνει για να διευκολύνει την ενημέρωση, αλλά ουσιαστικά καταργεί τους θεσμούς. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο στόχος όσων ομιλούν μέσω κύκλων και διαψεύδουν δια πηγών: ο απεγκλωβισμός από τους περιορισμούς που θέτει ο θεσμικός ρόλος και η καταφυγή στη βολική τακτική του ξεκατινιάσματος.
Η ελληνική Δικαιοσύνη πρέπει να είναι η μοναδική, παγκοσμίως, που διαθέτει κύκλους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο δικαστής που χειρίζεται μία υπόθεση, ενημερώνει τους δημοσιογράφους ως κύκλος. Είναι μία ανέντιμη συναλλακτική σχέση που δεν μας απασχολεί τώρα. Και εσύ βλέπεις τη Μάνδρου να επικαλείται «πηγές της Εισαγγελίας» και φαντάζεσαι τη Δικαιοσύνη να ακουμπάει κάτω τη ζυγαριά, να στηρίζεται στο σπαθί και να τα λέει με τη δημοσιογράφο σαν καλές φιλενάδες. Και λες, εντάξει, να πάει στο διάολο, ας έχει και ο κάθε εφέτης έναν κύκλο και μία δικαστική πηγή στην τσάντα του. Έχει, όμως, κύκλους το Συμβούλιο της Επικρατείας; Το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε διευκρινίσεις του προέδρου, σχετικά με την απόφαση για την ΕΡΤ. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι έγιναν μέσω κύκλων - δύσκολα ο πρόεδρος του ΣτΕ σηκώνει το τηλέφωνο για να κάνει δηλώσεις. Όντως, ο πρόεδρος του ΣτΕ δεν έκανε δηλώσεις. Δεν έκανε ούτε  όταν κύκλοι του Μαξίμου, επικαλέστηκαν κύκλους του ΣτΕ για να διευκρινίσουν τα της απόφασης -«είναι απολυμένοι οι εργαζόμενοι και η ΕΡΤ κλειστή». Τότε, αν δεν έκανε ο πρόεδρος τις δηλώσεις, από πού έγιναν; Από άλλους κύκλους, λέει ο ίδιος. Θλιβερό, αν και δεν ξέρεις πού να στρέψεις τη μομφή.
Και καθώς έχουμε περικυκλωθεί από κύκλους, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την απόφαση για επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Και, βέβαια, αποδεικνύεται ότι δεν είχε σχέδιο ή αν έχει βρίσκεται πάνω στη χαρτοπετσέτα που ζωγράφιζε ο Σαμαράς, όταν άκουγε τον Βενιζέλο να φωνάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...