Τετάρτη 15 Μαΐου 2013


Η χούντα, οι τυφλοί και οι ανίδεοι 

 
Γράφαμε χτες ότι «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος» (εδώ). Δεν περιμέναμε ότι ένας από τους τυφλούς θα το επιβεβαίωνε σχεδόν αμέσως, όπως θα δούμε παρακάτω.

Ας αρχίσουμε κάπως ιστορικά. Στη δεκαετία του ’80, η Ν.Δ. προσπαθούσε να σπάσει την κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ με το σύνθημα «κάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ». Το εμπνεύστηκε μια ομάδα περί τον τότε αρχηγό Αβέρωφ (μέντορα του Σαμαρά). Το συνέχισαν και όταν άλλαξε ο αρχηγός και ανέλαβε ο Μητσοτάκης. Επρόκειτο, φυσικά, περί αστειότητος. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν χούντα, απλώς οι της Ν.Δ., συνέχεια της παλιάς Δεξιάς, δεν άντεχαν εκτός εξουσίας.
Λίγο αργότερα, στις  αρχές της δεκαετίας του ’90, ακριβώς το ίδιο σύνθημα φώναζαν οι του ΠΑΣΟΚ: «Κάτω η χούντα του Μητσοτάκη»! Νέα αστειότητα. Ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν χούντα, απλώς οι του ΠΑΣΟΚ δεν άντεχαν - ούτε αυτοί- να είναι εκτός εξουσίας.

Εκτοτε, τα πάθη αμβλύνθηκαν, το σύνθημα σχεδόν ξεχάστηκε. Όποτε ακουγόταν, φαινόταν περισσότερο σαν μια γραφικότητα. Τα περί «χούντας» άρχισαν να ξανακούγονται τα τελευταία χρόνια και έγιναν σουξέ από τους περίφημους «Αγανακτισμένους» στο Σύνταγμα με εκείνο το γελοίο «η χούντα δεν τελείωσε το ‘73».
Σήμερα το θυμήθηκαν ορισμένοι «αγανακτισμένοι» εκπαιδευτικοί, οι οποίοι ντύθηκαν στρατιωτικά και εμφανίστηκαν στο Σύνταγμα με ένα πλακάτ, στο οποίο είχαν γράψει το σύνθημα «Ελλάς Ελλήνων επιστρατευμένων» και με φόντο το «πουλί» της χούντας. Θα ήταν άλλη μια γραφικότητα, αν δεν είχε και συνέχεια. Η εφημερίδα «Αυγή», κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, κυκλοφόρησε χτες με τον τίτλο «ΣΤΡΑΤΟ/ΠΑΙΔΟΝ Σ/ΧΟΥ ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑ»!

Η εφημερίδα επικαλέστηκε, μάλιστα, μια παλιότερη ομιλία του σημερινού πρωθυπουργού, στην οποία είχε κατηγορήσει την τότε κυβέρνηση Παπανδρέου ότι εφαρμόζει «χουντικές μεθόδους» και πυροδοτεί την κοινωνική έκρηξη!

Τόσες και τόσες ανοησίες είχε πει ο Σαμαράς ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, προφανώς το είπε κι αυτό. Είναι ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας να τον ακολουθούν κατά πόδας;
Πρώτον, όσοι έχουν καραμέλα τα περί «χούντας» είναι είτε ανίδεοι είτε ιδιοτελείς. Επί χούντας δεν προλάβαινες να πεις μια λέξη -όχι να απεργήσεις- και σε είχαν μπουζουριάσει. Οι αναξιόπιστοι συνδικαλιστές, που σήμερα πλακώνονται μεταξύ τους για τις απεργίες τους, έχουν την πολυτέλεια να λένε όποια ανοησία τους κατέβει. Ας ρωτήσουν και κανέναν παλιότερο τι γινόταν στην πραγματική χούντα. Αλλά ένα πολιτικό κόμμα και η εφημερίδα του τι νομίζουν ότι κερδίζουν παπαγαλίζοντας τα περί «χούντας»;

Νομίζουν ότι «χτυπάνε» τον Σαμαρά εμφανίζοντάς τον ως «συνταγματάρχη», που επιστρατεύει τους «ηρωικούς» απεργούς; Δεν ξέρουν τις δημοσκοπήσεις για την απεργία των καθηγητών; Δεν είδαν τις ισχνές συγκεντρώσεις τους; Ούτε οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι έχει ηθική νομιμοποίηση η απεργία τους μέσα στις εξετάσεις.

Με τέτοια μυαλά (και μάτια), ποιος απορεί γιατί «στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος» (Σαμαράς);

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...