Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

mariaΣυνέντευξη της Δημάρχου Αγ. Δημητρίου,  Μαρίας Ανδρούτσου στο ilioupolitoday.gr.

takisτου Τάκη Παπαδόπουλου.
Είσαστε ήδη δύο χρόνια Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου. Έχετε δει το Δήμο να αλλάζει προς το καλύτερο; Τι σας λένε οι δημότες σας;
Η εκλογή μας ως Δημοτική Αρχή, συνέπεσε χρονικά με την αρχή της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που βιώνουμε ως χώρα και παρόλο που είμαστε μια νέα και πολυσυλλεκτική παράταξη, το πρόγραμμα μας υλοποιείται με επιτυχία σε ένα μεγάλο ποσοστό βάσει του σχεδιασμού που είχαμε κάνει προεκλογικά και αυτό γιατί ήταν από την αρχή ρεαλιστικό.
Οι δημότες στην πλειονότητά τους αναγνωρίζουν την προσπάθεια αλλά και τις δυσκολίες στις οποίες καλούμαστε να υλοποιήσουμε το έργο μας.
Ως δήμαρχος, τι είναι αυτό που δεν έχετε καταφέρει να κάνετε ακόμη και στενοχωριέστε γι' αυτό;
Αυτό που θα θέλαμε να είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε και δεν μπορούμε μέχρι στιγμής λόγω των οικονομικών δυσκολιών της χώρας αλλά και των τεράστιων γραφειοκρατικών εμποδίων, είναι μεγάλα έργα. Όπως για παράδειγμα, η ανάπλαση του Ασυρμάτου, μιας περιοχής εξαιρετικά σημαντικής για το Δήμο μας, αλλά και του ρέματος της Πικροδάφνης. Έργα που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν τη ζωή των ανθρώπων της πόλης μας.
Όμως, κάθε μέρα καταφέρνουμε και κάνουμε μικρές αλλαγές στην πόλη, με πολλή και επίμονη προσπάθεια, υπερνικώντας δυσκολίες που σε άλλες εποχές θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας να ξεπεραστούν. Κάτι που αποδεικνύει περίτρανα πως η θέληση, η μεθοδικότητα και η σκληρή δουλειά είναι στοιχεία ικανά για να επιφέρουν αλλαγές στις ζωές των πολιτών. Και η δική μας προσπάθεια και θέληση είναι προς αυτή την κατεύθυνση.
Ποια είναι η πιο δυσάρεστη πλευρά του να είσαι δήμαρχος της πόλης;  Η πιο ευχάριστη;
Τα σοβαρά κοινωνικά προβλήματα των ανθρώπων που βλέπουμε καθημερινά στο Δήμο μας. Το ότι καλούμαστε να οργανώνουμε Κοινωνικά Παντοπωλεία, να μαζεύουμε τρόφιμα και να στηρίζουμε ολοένα και περισσότερους συνδημότες μας που δεν έχουν ούτε τα βασικά για να ζήσουν αξιοπρεπώς, δεν είναι και η πιο ευχάριστη πλευρά του ρόλου μου.
Όμως μέχρι σήμερα, έχουμε σταθεί τυχεροί γιατί οι συμπολίτες μας και οι επιχειρήσεις της πόλης ανταποκρίνονται σε οποιοδήποτε δική μας πρωτοβουλία για συγκέντρωση αγαθών, αλλά και οι δικοί μας πόροι ως Δήμου, είναι επαρκείς για να υλοποιούμε μεγάλες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Στο ίδιο πλαίσιο, θα ήθελα να σημειώσω πως η ανεργία και η αδικία στους νέους ανθρώπους είναι φαινόμενα που καλούμαι να αντιμετωπίσω καθημερινά. Προβλήματα σοβαρά, στα οποία δεν μπορώ να δώσω τις λύσεις που θα ήθελα μέσω του θεσμικού μου ρόλου.
Οι ευχάριστες στιγμές είναι αρκετές. Όταν, για παράδειγμα, ξεκινάμε και ολοκληρώνουμε με επιτυχία κάθε προσπάθεια, ένα έργο για έναν ακόμα παιδικό σταθμό, μια συνεργασία, μια περιβαλλοντική εκστρατεία, όταν πετυχαίνουμε μια διεκδίκηση.
Αυτές όλες είναι στιγμές πραγματικά ευχάριστες.
Για ποια αλλαγή ή πολιτική σας πράξη νοιώθετε πραγματικά υπερήφανη; Πιο περήφανη από όλες τις άλλες ίσως.
Νιώθω υπερήφανη για τη συνολική μου πολιτική πορεία και τις επιλογές μου, όλα αυτά τα χρόνια. Νιώθω υπερήφανη για τη συνέπεια και τη σοβαρότητα με την οποία εκπροσωπώ τους συνδημότες μου, χωρίς παρεκκλίσεις και παρεκτροπές από τους αρχικούς μου στόχους και τη βούλησή μου.
Το Ρέμα της Πικροδάφνης με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔE έχει χαρακτηριστεί ως «χώρος ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος». Τι ενέργειες και δράσεις για το έργο της ανάπλασης του ρέματος Πικροδάφνης έχουν γίνει ή θα γίνουν;
Το Ρέμα της Πικροδάφνης αποτέλεσε για εμάς έναν από τους πιο σημαντικούς στρατηγικούς στόχους του προγράμματος μας. Στο πλαίσιο αυτό, τα τελευταία 2 χρόνια, έχουμε σχεδιάσει, οργανώσει και υλοποιήσει μεγάλη εκστρατεία με διάφορες δράσεις που αφορούν στο ρέμα της Πικροδάφνης.
Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των δημοτών μας, στην προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης, καθώς όλα αυτά τα χρόνια από κακές πρακτικές τόσο προηγούμενων διοικήσεων αλλά και ασυνείδητων πολιτών, έχει υποστεί μεγάλες περιβαλλοντικές αλλοιώσεις. Επίσης, η ανάδειξη και η προστασία του ρέματος είναι για εμάς πολύ σημαντικά στοιχεία, γι’ αυτό και η εκστρατεία μας ήταν πάνω απ’ όλα ενημερωτική.
Αυτή τη στιγμή, είναι υπό συζήτηση μια μελέτη της Περιφέρειας για την ανάπλαση του ρέματος της Πικροδάφνης, η οποία όμως αντιμετωπίζει το ρέμα με μία φιλοσοφία συνολικής διευθέτησης της κοίτης του, με συνεχή στρώση του πυθμένα και των πρανών του με συρματοκιβώτια. Η εναλλακτική λύσης της διατήρησης τμημάτων της υφιστάμενης κοίτης σε επιλεγμένες θέσεις, απορρίπτεται από την πλευρά της Περιφέρειας.
Στην πρόταση αυτή εμείς ως Δήμος Αγ. Δημητρίου, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ αντιτιθέμεθα, καθώς οδηγεί στην πλήρη καταστροφή της φυσικής κοίτης του ρέματος, κάτι που θα ήταν καταστροφικό για το φυσικό περιβάλλον της περιοχής και την ξεχωριστή χλωρίδα και πανίδα που αυτή τη στιγμή φιλοξενεί το ρέμα.
Ελεύθεροι χώροι για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Τι έχει κάνει ο Δήμος μέχρι τώρα;
Στο βαθμό που το επιτρέπει η δύσκολη ρυμοτομία της πόλης του Αγ. Δημητρίου, τα στενά πεζοδρόμια και οι κακοτεχνίες από το παρελθόν στους δρόμους μας, μία από τις προτεραιότητές μας είναι να προσπαθούμε και σε κάθε περίπτωση να δημιουργούμε προϋποθέσεις προσβασιμότητας για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, σε όλα τα νέα έργα, η προσβασιμότητα για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, αποτελεί πια νομική υποχρέωση.
Πιστεύετε ότι οι συνθήκες άθλησης των δημοτών στο δήμο σας είναι ικανοποιητικές;
Στο Δήμο μας έχουμε αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες λειτουργούν με αρκετούς αθλητές. Σε μια πόλη, τόσο μεγάλη και πυκνοκατοικημένη όσο ο Άγιος Δημήτριος, οι αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν δεν είναι αρκετές καθώς οι ανάγκες για άθληση οπωσδήποτε είναι αυξημένες.
Παρ’ όλα αυτά, προσπαθούμε μέσω των προγραμμάτων του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου να καλύπτουμε σε μεγάλο βαθμό αρκετούς συνδημότες μας που επιθυμούν να αθληθούν, σε διάφορα αθλήματα, με πολύ χαμηλό κόστος.
Σκέψεις και έργα για την καλύτερη μόρφωση των νέων;
Η μόρφωση των νέων δεν αποτελεί κατεξοχήν αντικείμενο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσον αφορά την εκπαίδευση αυτή καθ’ αυτή και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η δική μας όμως υποχρέωση αφορά στην ανάπτυξη των κτηριακών δομών και τη συντήρησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και αριθμητικά, έχουμε δηλαδή πολλά και καινούργια σχολεία, αλλά και ποιοτικά, σε σχέση με άλλους δήμους και πάντοτε με γνώμονα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας.
Επίσης, στο Δήμο μας, συγκροτήσαμε πρόσφατα Κέντρο Δια Βίου Εκπαίδευσης για ενήλικες με πάρα πολλές συμμετοχές. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει πολύ μεγάλη επιτυχία, ήδη από το ξεκίνημά του. Πιστεύω ακράδαντα πως η γνώση δεν πρέπει να σταματά ποτέ. Όσο ζούμε οφείλουμε να συνεχίζουμε να μαθαίνουμε και να εξελισσόμαστε.
Σε ένα χρόνο οι δημότες θα κληθούν να ψηφίσουν πάλι για το Δήμαρχο τους. Θα ζητήσετε την ψήφο τους πάλι; Και αν ναι, τι θα τους πείτε για να σας προτιμήσουν πάλι;
Η εκλογή μου στη θέση της Δημάρχου δεν αποτελεί και δεν αποτελούσε ποτέ αυτοσκοπό. Σκοπός είναι να υπηρετήσουμε με αφοσίωση και συλλογικότητα τις ανάγκες τις πόλης. Θέλω να θυμίσω πως η υποψηφιότητά μου υπήρξε αποτέλεσμα μιας συλλογικής διαδικασίας, μοναδικής πρακτικής για τα κοινά της πόλης μας. Αν κληθώ με τον ίδιο τρόπο να συμβάλλω με την υποψηφιότητά μου ως Δήμαρχος στην προσπάθεια για τη βελτίωση της πόλης του Αγ. Δημητρίου, θα είναι τιμή μου να το κάνω ξανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...