Αυτά περιγράφει στη δημοσιογράφο των New York Times ο Λεωνίδας Νίκας, διευθυντής δημοτικού σχολείου στον Πειραιά. Μιλά για τον Παντελή, 11 χρονών, που είχε διπλώσει από τους πόνους της πείνας. Εξηγεί πως επισκέφθηκε τους γονείς του μαθητή και εκείνοι ντροπιασμένοι του ομολόγησαν ότι είναι μήνες άνεργοι και τρέφονται με μακαρόνια και κέτσαπ.
Η δημοσιογράφος επισκέπτεται το σπίτι του Παντελή και ο πατέρας της δείχνει το άδειο ψυγείο τους. Πέρυσι είχαν δουλειά, ένα άνετο διαμέρισμα, μεγάλη τηλεόραση, Playstation.
«Ακούω γύρω μου παιδιά να λένε: Οι γονείς μου δεν έχουν λεφτά, δεν ξέρω τι θα κάνουμε», λέει η 15χρονη Ευαγγελία, που πηγαίνει σχολείο στο Μενίδι. Λέε πως νοιώθει σαν να πνίγεται στη στεριά. Η Αλεξάνδρα Περρή, που εργάζεται στο σχολείο, εκτιμά ότι υποσιτίζονται τουλάχιστον 60 από τους 280 μαθητές. «Πέρυσι δεν ήταν έτσι, είναι τρομακτική η ταχύτητα με την οποία όλα αυτά συμβαίνουν», σημειώνει.
Ο Λεωνίδας Νίκας σχολιάζει το αφήγημα της κατάστασης που βελτιώνεται, τώρα που δεν συζητείται πια το ενδεχόμενο εξόδου από το ςευρώ. «Πείτε το στην οικογένεια του Παντελή», απαντά.