Παρασκευή 19 Απριλίου 2013


Φ. Κουβέλης: Έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας- Ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας

18/04/2013 , metarithimisi.gr



Τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για την ανακούφιση των αδύναμων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση παρουσίασε το βράδυ της Πέμπτης σε ειδική εκδήλωση στο  αμφιθέατρο του 9.84 στο Γκάζι,  ο Φώτης Κουβέλης.
Όπως τόνισε ο κ. Κουβέλης, το θέμα της ανεργίας και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους είναι, το μεγάλο δίλημμα της εποχής μας, λόγω της κρίσης και ζητάει επίμονα απάντηση.
Ο κ. Κουβέλης ανέπτυξε τη πρόταση της ΔΗΜΑΡ, που περιλαμβάνει την αναμόρφωση των Συστημάτων Επιδότησης Ανεργίας, με στόχο την αύξηση του χρόνου επιδότησης και διεύρυνση των ωφελούμενων, την υγειονομική περίθαλψη όλων των εγγεγραμμένων ανέργων, χωρίς προϋποθέσεις και έκτακτες και εκτεταμένες δράσεις ένταξης των ανέργων σε προγράμματα «άμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα», εργασιακής τοποθέτησης και στοχευμένης κατάρτισης.

Ειδικότερα για την αντιμετώπιση της αυξημένης ανεργίας των νέων πρότεινε νέες δράσεις, με τη συνδρομή των Δήμων για ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και απασχόλησης και άσκησε κριτική σε όσους εκμεταλλεύονται την κρίση και δεν καταβάλλουν αμοιβές στους εργαζόμενους υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή.
«Η Δημοκρατική Αριστερά έχει διακηρυγμένο στόχο και διεκδίκηση τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου. Ενός μοντέλου που, χρειάζεται προσαρμογή, χρειάζεται αλλαγές, χρειάζεται και μεταρρυθμίσεις, αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται υπεράσπιση», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ  και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να τονίζουμε, με κάθε ευκαιρία, την αξία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, ιδιαίτερα σήμερα, που παρατηρείται αύξηση του ευρωσκεπτικισμού. Του ευρωσκεπτικισμού, που οφείλεται στη λιτότητα, την ανεργία και την κοινωνική δυσπραγία».

«Γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις υπαρκτές αδυναμίες της, παρά την κυριαρχία συντηρητικών δυνάμεων και παρά τον ηγεμονικό ρόλο της συντηρητικής Γερμανίας, παραμένει το πιο ευνοϊκό πεδίο για τις δυνάμεις τις εργασίας, για τις λαϊκές τάξεις, για προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές. Όμως, επίσης, γνωρίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει μόνο αν ανανεώσει το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο της ευημερίας, της ασφάλειας, της αναδιανομής», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Η κρίση, συνέχισε, επιβάλλει την άσκηση συνεκτικής κοινωνικής πολιτικής σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους από την συρρίκνωσή του, στο όνομα δήθεν της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Έκανε δε λόγο για παθογένειες που έχει το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα που πρέπει να διορθωθούν και να προχωρήσει ο πολιτικός εξορθολογισμός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...