Παρασκευή 19 Απριλίου 2013


Ειδικός διαμεσολαβητής για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

19/4/2013 , enet.gr
Τη θεσμοθέτηση δικηγόρου - ειδικού διαμεσολαβητή για τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προβλέπουν ρυθμίσεις που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντ.Ρουπακιώτης. Στόχος της νέας νομοθετικής παρέμβασης, όπως είχε γράψει η «Ε», είναι να αποσυφμφορηθούν τα Ειρηνοδικεία από τη συσσώρευση τεράστιου όγκου υποθέσεων που αφορούν τη ρύθμιση οφειλών υπερεχρεωμένων φυσικών προσώπων και προσδιορίζονται μετά από πέντε και έξι χρόνια.
 
Ο κ. Ρουπακιώτης έχει ολοκληρώσει και αναμένεται σύντομα να αποστείλει στο Υπουργείο Ανάπτυξης σχέδιο διατάξεων, οι οποίες προβλέπουν τη σύσταση και λειτουργία, στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, σώματος ειδικών διαμεσολαβητών για τις αιτήσεις του ν. 3869/2010 “ Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων”.
Η ειδική αυτή διαμεσολάβηση για τη ρύθμιση και απαλλαγή του οφειλέτη από τα χρέη του είναι υποχρεωτική και θα διενεργείται από διαμεσολαβητές δικηγόρους με ειδική κατάρτιση στη διαδικασία. Το οικονομικό κόστος του προσφεύγοντος στη διαμεσολάβηση οφειλέτη θα είναι ελάχιστο, την όλη διαδικασία της χαρακτηρίζει η αμέσοτητα, η απλότητα και η ταχύτητα, ο δε επιταγχανόμενος με αυτήν εξώδικος συμβιβασμός, έχει την ισχύ της δικαστικής απόφασης.
Όσο αυτή διαρκεί αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα κατά του οφειλέτη.
Στη διαμεσολάβηση θα υπαχθούν και οι εκκρεμείς υποθέσεις, στις οποίες τυχόν χορηγηθείσα από το δικαστήριο αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη διατηρείται, όπως και η δικάσιμος που ο τελευταίος έχει λάβει. Αν αυτή αποβεί ατελέσφορη, ο οφειλέτης μπορεί στη συνέχεια να προσφύγει στο Ειρηνοδικείο, ενώ για τις εκκρεμείς αιτήσεις η δικαστική διαδικασία, μετά την αποτυχία του συμβιβασμού μπορεί κανονικά να συνεχιστεί.
Β.Φωτ.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...