Τρίτη 16 Απριλίου 2013


    Καταγγελίες αστυνομικής βίας και βασανιστηρίων

 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/04/2013, Η ΑΥΓΗ
Απρίλιος 2011, Πειραιάς. Μια 20χρονη Ρουμάνα συλλαμβάνεται από άνδρες του Λιμενικού και οδηγείται στο ανακριτικό γραφείο. Στην κατάθεσή της αναφέρει: "Στο Λιμενικό το δήλωσα από την αρχή αλλά άρχισαν να με χαστουκίζουν. Με ρωτούσαν στα ελληνικά αλλά εγώ δεν καταλάβαινα και συνέχισαν να με χτυπούν χειρότερα. Τις χειροπέδες μου τις γύρισαν με τα χέρια πίσω και μου έβαλαν σακούλα στο πρόσωπο. Μετά ένας από αυτούς με πήγε σ' ένα δωμάτιο, μόνο εγώ κι αυτός κι άρχισε να με ψαχουλεύει, να με πειράζει στο στήθος κ.λπ. Μετά άρχισε να με δέρνει. Ήρθαν κι άλλοι μετά. Με ρωτούσαν συνεχώς 'θέλεις πίπα;', 'σ' αρέσει η πίπα;'. Έχασα τις αισθήσεις μου τρεις φορές. Ένας με κλώτσησε στον πισινό και γενικά δεν ήξερα τι μου γινόταν...".
Ατιμώρητοι παραμένουν οι πρωταγωνιστές
Ιούλιος 2012, Άγιος Παντελεήμονας. Στο αστυνομικό τμήμα μια Αγγλίδα τουρίστρια, που απευθύνθηκε εκεί για να δηλώσει την κλοπή του κινητού της τηλεφώνου, κάνει το... λάθος να ζητήσει αντίγραφο του εγγράφου κλοπής. Όπως καταγγέλλει, οι αστυνομικοί την έβρισαν, τη χτύπησαν στο πρόσωπο, στα χέρια και τα πόδια. Ύστερα της υπέβαλαν και μήνυση για εξύβριση και παραβίαση οικιακής ειρήνης... Λίγες μέρες αργότερα ένστολοι αστυνομικοί εισέβαλαν σε σπίτι μεταναστών στην οδό Λιοσίων ζητώντας να τους δώσουν όσα χρήματα είχαν. Τρεις μετανάστες κατάφεραν να ξεφύγουν από την έξοδο κινδύνου. Τον έναν που έμεινε, όταν τους είπε ότι δεν έχει χρήματα, τον πέταξαν απ' το μπαλκόνι... Τον ίδιο μήνα, σε στάση του Μετρό κατά την διάρκεια ελέγχου, αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια τον Γκόργκι Ματέι, επειδή είναι συνονόματος με τον... Σορίν Ματέι!
Οκτώβριος 2012, Ομόνοια. Νοτιοκορεάτης τουρίστας συλλαμβάνεται στην Ομόνοια στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ξένιος Δίας". Όταν ζήτησε από τους αστυνομικούς να του επιδείξουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες, εκείνοι τον ξυλοκόπησαν άγρια. Οι αστυνομικοί ζήτησαν συγγνώμη ύστερα από διαμαρτυρία του πρέσβη της Νότιας Κορέας.
Ιανουάριος 2013, Αμυγδαλέζα. Άγριο ξυλοδαρμό υπέστη εντεκάχρονος (!) κρατούμενος την Πρωτοχρονιά με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη σπλήνας. Η αστυνομία διαψεύδει το περιστατικό και κάνει λόγο για "στομαχικές διαταραχές"...
Τα παραπάνω ανατριχιαστικά περιστατικά είναι λίγα μόνο από αυτά που κατάφερε να σταχυολογήσει η Κίνηση και τα οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αντιστοιχούν παρά σε ένα μόνο μικρό μέρος της καθημερινής πραγματικότητας.
Όσο κι αν η Ελλάδα διατείνεται ότι είναι κράτος δικαίου, η ποινική μεταχείριση όσων εκ των υπευθύνων παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη καταρρίπτει πανηγυρικά τον ισχυρισμό.
Θα μπορούσε να το διαβεβαιώσει -αν ζούσε- ο Ιρακινός μετανάστης Αριβάν Οσμάν Αζίζ, που τον Απρίλιο του 2009 χτυπήθηκε σοβαρά στο κεφάλι από λιμενοφύλακα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Ο άτυχος άνδρας τελικά υπέκυψε στα τραύματά του τον Ιούλιο του 2009 και σύμφωνα με τη νεκροψία ο θάνατός του προκλήθηκε από σοβαρό κρανιοεγκεφαλικό τραύμα. Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε έχει αναβληθεί όσο εκκρεμούν τα αποτελέσματα της ποινικής έρευνας, που "σέρνεται" εδώ και τέσσερα χρόνια.
Ο Τούρκος Νετζάτι Ζουντούλ, από την άλλη, μπορεί να μην έβγαλε άκρη με την ελληνική Δικαιοσύνη για τη σεξουαλική κακοποίησή του από λιμενοφύλακα στην Κρήτη τον Μάιο του 2001, κατάφερε όμως να δικαιωθεί έντεκα χρόνια αργότερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αποφάνθηκε ότι η μεταχείριση που επιφυλάχθηκε στον Ν. Ζουντούλ ισοδυναμούσε με βασανιστήρια.
Άλλοι βέβαια, όπως οι δύο Αφγανοί που υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια το 2004 στο Α.Τ. του Αγίου Παντελεήμονα (μεταξύ των οποίων και φάλαγγα), δεν ήταν τόσο τυχεροί. Οι αστυνομικοί, που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη με βαριές κατηγορίες, στον πρώτο βαθμό καταδικάστηκαν με εξαγοράσιμες ποινές και αναστολή μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Στο Εφετείο αθωώθηκαν "λόγω αμφιβολιών"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...