Τρίτη 19 Μαρτίου 2013


Από τον Βορίδη στον Κατίδη


Από ό,τι καταλαβαίνω σύντομα θα έχουμε ανασχηματισμό. Και ένα από τα πρώτα φαβορί για υπουργοποίηση είναι ο κ. Βορίδης. Ένας από τους καταξιωμένους του πολιτικού συστήματος και των μέσων, ίσως ο τακτικότερος θαμώνας των πάνελ. Θεωρείται φωνή σύνεσης και μέτρου από τους περισσότερους - περί ορέξεως… Πάντως, θα ήταν ήδη υπουργός αν δεν αντιδρούσε η ΔΗΜΑΡ - στο μεταξύ, σηκώνει μεγάλο βάρος της υπεράσπισης του έργου της τρικομματικής κυβέρνησης μέσα στη Βουλή. Των κομμάτων που σύσσωμα ζητούν την εξόντωση του Κατίδη.
Λίγο μεγαλύτερος από τον Κατίδη ήταν ο κ. Βορίδης όταν έκανε κάτι πολύ χειρότερο από τον νεαρό. Δεν το έκανε μπροστά στον πολύ κόσμο, ούτε με τηλεοπτικές κάμερες, ώστε να κάνει τον γύρο του κόσμου. Αλλά είναι σίγουρο ότι το έκανε πολύ πιο συνειδητοποιημένα, πιο συστηματικά και με γνώση. Ήταν μέλος των ομάδων κρούσεων της ακροδεξιάς νεολαίας των πρώτων χρόνων της Μεταπολίτευσης και κυκλοφορούσε με τσεκούρι, με τους συντρόφους του, για να καθαρίσει την Αθήνα από τους Αριστερούς. Η δράση του δεν είναι ευρύτερα γνωστή γιατί τότε η Ακροδεξιά ήταν περιθώριο και όχι τηλεοπτική μόδα όπως τώρα.
Ο κ. Βορίδης δεν έκανε ποτέ την αυτοκριτική του για εκείνη την περίοδο. Δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη. Με την περίτεχνη και στομφώδη φρασεολογία που χρησιμοποιεί συνήθως, περιγράφει τον εαυτό του της εποχής εκείνης ως έναν ακτιβιστή της Δεξιάς. Ο Κατίδης ζήτησε συγγνώμη, με όλους τους τρόπους. Τα φτωχά ελληνικά του προδίδουν παντελή έλλειψη μόρφωσης, οι δε διαφορετικοί, σπασμωδικοί τρόποι που χρησιμοποίησε για να απολογηθεί, δείχνουν ότι η ενέργειά του δεν είχε βάθος. Ο σωματότυπος, τα τατουάζ, η ηλικία, η λεκτική ένδεια, βοούν ότι ο ποδοσφαιριστής είχε μικρές άμυνες στο να παρασυρθεί από την Ακροδεξιά που ανθεί στον κόσμο των γηπέδων και των γυμναστηρίων. Και σίγουρα πολύ μικρότερες από τον μορφωμένο, κολλεγιόπαιδο, μεγαλοαστό, δικηγόρο λίγο αργότερα, κ. Βορίδη.
Γνώρισα πολλούς σαν τον κ. Βορίδη, εκείνα τα χρόνια. Ένας είχε σπάσει τα τζάμια της Ιατρικής μαζί με άλλους φασίστες. Σήμερα είναι ένας συντηρητικός γιατρός - αν τον είχαν διαγράψει από την Ιατρική θα μπορούσε να είχε γίνει ο Μιχαλολιάκος ο ίδιος. Ένας συμμαθητής μου, μέλος της 4ης Αυγούστου, ήταν γιος υπαξιωματικού στον εμφύλιο, υπερήφανου για τους κομμουνιστές που είχε σκοτώσει. Είχε πρωτοστατήσει σε φασιστική επίθεση στο σχολείο και συζητούσαν τη διαγραφή του από όλα τα σχολεία της χώρας. Ευτυχώς δεν το έκαναν - τον συνάντησα πριν από λίγα χρόνια, ένας φιλήσυχος λογιστής, που δεν ασχολείται με πολιτικά. Αντιθέτως, αν έδιωχναν τον κ. Βορίδη από τη Νομική, θα σπούδαζε στο εξωτερικό και θα επέστρεφε αρχηγός του Μιχαλολιάκου.
Αν πιστεύετε ότι οι φασίστες στην Ελλάδα είναι 500.000 άνθρωποι, εξοντώστε τον Κατίδη. Όπως εξοντώσατε την Παπαχρήστου. Στείλτε τους οριστικά στην αγκαλιά της Χρυσής Αυγής και κάντε τους προβεβλημένους ήρωές της. Αν όμως καταλαβαίνουμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι των ανθρώπων που ψήφισαν Ακροδεξιά είναι φοβισμένοι, αμόρφωτοι, συντηρητικοί πολίτες που η Χρυσή Αυγή τους προσέφερε προστασία, καταξίωση, κολακεία και συλλογική υπόσταση, τότε η κοινωνία πρέπει να τους δίνει διέξοδο. Ειδικά αν είναι εικοσάχρονα που, έτσι κι αλλιώς, θα αναθεωρήσουν αρκετές φορές τον τρόπο που βλέπουν τον κόσμο. Η Δημοκρατία πρέπει να τους κρατάει πάντα ανοιχτή την οδό διαφυγής από την αγκαλιά των φασιστών.
Αυτό είναι, μακροπρόθεσμα, θέμα παιδείας και σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Βραχυπρόθεσμα, όμως, είναι θέμα καλών αντανακλαστικών και διακριτικής ικανότητας. Σκληρή τιμωρία στα αμετανόητα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής που παραβαίνουν το νόμο, επιείκεια στους παρασυρμένους που μετανοούν και ζητούν συγγνώμη. Ο Κατίδης πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά, αλλά να μην εξοντωθεί. Αν του κόψουν την μπάλα δεν έχει πολλά άλλα περιθώρια από το να γίνει ένας παρίας Χρυσαυγίτης. Τη σύγχυση και την επιθετικότητά του θα την πολλαπλασιάσει το διαρκές μένος για το όνειρο που χάθηκε για πάντα. Αν τον αφήσουν να  συνεχίσει την καριέρα του, ακόμα και αν η συγγνώμη του τώρα είναι υποκριτική, θα έχει την ευκαιρία μεγαλώνοντας να εκτιμήσει ότι η Δημοκρατία του φέρθηκε με μεγαλοκαρδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...