Σάββατο 23 Μαρτίου 2013


          Σπύρος Λυκούδης. Δεν ζούμε το τέλος της ευρωζώνης
Στη Νατάσσα Ρουγγέρη
Ημ.δημοσίευσης; Παρασκευή 22-3-13 , 6 HΜΕΡΕΣ

Ο Σπύρος Λυκούδης, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, στη συνέντευξη του στις «6μέρες», επισημαίνει ότι η απόφαση της Ευρώπης για την Κύπρο είχε και τιμωρητική διάσταση. Υποστηρίζει, ωστόσο, ότι η πολιτική έχει μεγαλύτερη ευελιξία από αυτήν που επέδειξαν οι πολιτικοί και θεωρεί αναγκαία την οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Για τα ζητήματα αιχμής των ελληνικών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, επαναλαμβάνει τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ στη διοικητική μεταρρύθμιση και τους χειρισμούς του Αντώνη Μανιτάκη, ενώ υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση που παραταθεί το λεγόμενο «χαράτσι» της ΔΕΗ, το κόμμα του θα το αντιμετωπίσει ως νέο μέτρο και δεν θα το ψηφίσει.

Η Ευρωζώνη, μετά τις αποφάσεις για την Κύπρο, έδειξε ότι τιμωρεί παρά συμπαρίσταται. Πόσο ασφαλείς μπορούμε να αισθανόμαστε; Ζούμε το τέλος της Ευρωζώνης;
Δεν πιστεύω ότι ζούμε το τέλος της Ευρωζώνης, παρά την απόφαση του Γιούρογκρουπ για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, που, προφανώς, είχε και τιμωρητική διάσταση, αλλά όχι μόνο. Η οποία, βέβαια, θα είχε πολύ λιγότερες πολιτικές και οικονομικές παρενέργειες και κινδύνους, αν άφηνε απολύτως εγγυημένες τις καταθέσεις έως τις 100.000 ευρώ. Δεν γνωρίζω τίνος ήταν η φαεινή ιδέα, ούτε κατά πόσον ευθύνεται και η κυπριακή κυβέρνηση. Η πολιτική, πάντως, έχει μεγαλύτερη ευελιξία από αυτήν που επιδεικνύουν οι πολιτικοί στην περίπτωση της Κύπρου.
Στη Δημοκρατική Αριστερά είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Ευρώπης. Είναι μονόδρομος και οι συνθήκες ώριμες. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και αγοράς εργασίας χωρίς εμβάθυνση της δημοκρατίας και ενοποίηση των θεσμών άσκησης πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης. Και οι θυσίες των φορολογουμένων Ευρωπαίων μόνον έτσι θα δικαιωθούν.

Η εξαγορά κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία;

 Αυτή την περίοδο επιχειρείται εξυγίανση και αναδιοργάνωση του ελληνικού τραπεζικού τομέα, ώστε να καταστεί περισσότερο ασφαλής συστημικά και με αναπτυξιακό για την οικονομία μας πρόσημο. Οποια εξαγορά κυπριακών υποκαταστημάτων στον ελλαδικό χώρο αποφασιστεί, θα λειτουργήσει σε αυτό το πλαίσιο.

Το ενιαίο τέλος ακινήτων, που θα αντικαθιστούσε το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, μετατίθεται για τον επόμενο χρόνο. Ποια είναι η θέση σας;
 Η φορολογία ακινήτων το 2013 είναι δυσβάσταχτη. Στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούμε ότι συνιστά αδιέξοδο για τους πολίτες και στοίχημα αξιοπιστίας για το κράτος. Και δεν ευθύνεται η τρόικα. Οφείλεται στην αδυναμία του ελληνικού κράτους να αποστείλει έγκαιρα τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012, ώστε να μην πέσουν τρεις φόροι για το ίδιο ακίνητο σε μια χρονιά, και στην αναποτελεσματικότητα των φοροεισπρακτικών μηχανισμών του.
Προφανώς, βέβαια, δεν μπορεί μια κυβέρνηση να διορθώσει σε δέκα μήνες τα στραβά και τις παθογένειες του ελληνικού κράτους από γεννησιμιού του.
Αυτό όμως δεν τη νομιμοποιεί και να τις διαιωνίζει! Η ΔΗΜΑΡ είναι αντίθετη με τη διατήρηση του λεγόμενου «χαρατσιού» και μετά τον Μάιο. Αν επιλεγεί, θα είναι νέο μέτρο, και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από εμάς.

Με δεδομένη την επιμονή της τρόικας εμμένει η ΔΗΜΑΡ στο «όχι» στις απολύσεις στο Δημόσιο; Μέχρι ποιο σημείο είστε διατεθειμένοι να φτάσετε, αν υπάρξει εμπλοκή;
 Η ΔΗΜΑΡ λέει «όχι» στις απολύσεις, πιέζει όμως ασφυκτικά για την άμεση νομότυπη απομάκρυνση των επίορκων και ανίκανων υπαλλήλων. Το ζήτημα δεν είναι ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων αλλά η ποιότητα του παραγόμενου έργου και η νοοτροπία της ατιμωρησίας. Γι’ αυτό στηρίζουμε τη σημαντική για την Ελλάδα διοικητική μεταρρύθμιση, που επεξεργάστηκε ο κ. Μανιτάκης και καλούμε όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης να συνεργαστούν για να εφαρμοστεί.

Ποια θέματα έθεσε ο Φώτης Κουβέλης στη συνάντηση των αρχηγών την Τρίτη και πόσα από αυτά εισακούστηκαν και υπήρξε συμφωνία;
 Το κυπριακό ζήτημα μονοπώλησε τη συζήτηση των τριών αρχηγών. Εκτός αυτού, μόνο επί θεμάτων της διοικητικής μεταρρύθμισης αντάλλαξαν απόψεις. Επαναλαμβάνω ότι ο Φώτης Κουβέλης στήριξε απολύτως τον κ. Μανιτάκη και το σχέδιό του.

Χαιρετίζοντας τους συνέδρους του ΠΑΣΟΚ, είπατε ότι τα εμπόδια για τη «συνάντηση του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου» είναι πολλά αλλά όχι αξεπέραστα. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μπορεί να συναντηθεί η κοινωνική βάση χωρίς τα κόμματα;
Η αναφορά μου στη «συνάντηση του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου» αφορούσε στο σύνολο των δημοκρατικών δυνάμεων και είχε στόχο, όπως είπα, την απόκρουση της έκρηξης του λαϊκισμού στη χώρα μας και την αντιμετώπιση του νεοναζισμού. Επιμένω σε αυτή την κατεύθυνση.

Προσωπικά, θεωρείτε ότι θα έπρεπε να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ με πολιτικά στελέχη στην κυβέρνηση;
Ο ανασχηματισμός δεν είναι στις προτεραιότητές μας. Πιστεύουμε ότι οι δυσκινησίες της κυβέρνησης, για να ξεπεραστούν, δεν χρειάζονται την αλλαγή προσώπων αλλά την αλλαγή νοοτροπιών. Παρά ταύτα, αν τεθεί θέμα ανασχηματισμού, θα εξετάσουμε τη στάση μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...