Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013


Ουδέτεροι (;) τεχνοκράτες μυστικοσύμβουλοι

Γιάννης Πανούσης, 29/03/2013 , metarithmisi.gr



Κατεβείτε γρήγορα Μεγαλειότατε
Θα πέσετε
Το ξύλινο αλογάκι
Σας είναι πια μικρό.
Έλσα Κορνέτη, Ο λαίμαργος αυτοκράτορας.

Χωρίς να εκτίθεται πολιτικά ο «κυβερνητικοποιημένος τεχνοκράτης», διατυπώνει γνώμη, εκφέρει άποψη, τηλεφωνεί μυστικά, αναλύει προφορικά… και δεν δεσμεύεται από τίποτα. Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, οι (μυστικο)σύμβουλοι μένουν. Τρανή απόδειξη της διαχρονικής σηψαιμίας της εξουσίας που δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις ίντριγκες για ν’ ανοιχτεί στον αναζωογονητικό αέρα της άμεσης επαφής με το λαό και τα προβλήματά του.
Αρριβίστας ή ιδεαλιστής, αριστερίζων ή παντός καιρού, της προμήθειας ή της κολακείας, ο (μυστικο)σύμβουλος, ο παρακοιμώμενος, το «μέσο», το αυτί και το μάτι του κάθε Αρχηγού, δεν είναι παρά ένα τείχος που υψώθηκε ανάμεσα στην αλήθεια και την εικόνα της.
Όσοι όμως πιστεύουν ότι η αλήθεια δεν έχει ανάγκη από πολλά κάτοπτρα, ότι δεν είναι δυνατόν άλλος να ηγείται δημοσίως και άλλος να εισηγείται υπογείως, απορούν με την επιβίωση αυτών των  παρασίτων. Τόσο πολλών και τόσο αλόγιστων, που όλοι αρχίσαμε να αναπολούμε όσους έδιναν συμβουλές για τη ζωή μας και όχι για την εξουσία τους (ή καλύτερα, για τη ζωή μας που κινδυνεύει από την αδηφάγο εξουσία τους).
Η Ιστορία όμως είναι ανελέητη. Και ο λαός τιμωρός.
Τα σκήπτρα των «υψιπετώντων χαρταετών» - υπουργών, τα λύτρα των οικονομολόγων μάγων – αετονύχηδων πρέπει να δημευθούν.
Ας συνετισθούν όσοι ανέβηκαν ψηλά χωρίς να’ ναι πραγματικοί αϊτοί της αλήθειας και του αγώνα. Η πτώση όσων απέτυχαν στους μεγάλους στόχους, θα ’ναι πιο μαλακή από την πτώση όσων πέτυχαν τους δικούς τους μόνο στόχους.
Υ.Γ: Τελευταία ειδοποίηση για τα «παπαγαλάκια» των διαρροών, τους αριστερούς νέο-γιάπηδες που νομίζουν ότι θα κάνουν καριέρα δίνοντας πληροφορίες στα διαπλεκόμενα μαζί τους έντυπα. Το επόμενο πρωτοσέλιδο για την πολιτική τους ηθική, θα είναι «αφιερωμένο εξαιρετικά».
* Ο Καθηγητής Γιάννης Πανούσης είναι Βουλευτής ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...