Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013


ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΩΣΕΙ

Προτάσεις για την ανεργία και την ελάφρυνση των δανειακών υποχρεώσεων των νοικοκυριών

25/2/2013 , ethnos.gr

Την αλλαγή μέτρων που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, όπως η υπερφορολόγηση, προτείνει η ΔΗΜΑΡ με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οποία επισημαίνεται ότι δείχνει την απειλή της συνέχισης της ύφεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα και τη ζωή των πολιτών.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης
Την αλλαγή μέτρων που δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, όπως η υπερφορολόγηση, προτείνει η ΔΗΜΑΡ με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οποία επισημαίνεται ότι δείχνει την απειλή της συνέχισης της ύφεσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια έσοδα και τη ζωή των πολιτών.
Η Αγ. Κωνσταντίνου, στο πλαίσιο της στρατηγικής που αποφασίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ζητά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία σε συνδυασμό με αναπτυξιακές πολιτικές που θα χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά κονδύλια και διεκδικεί την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Στο πρώτο πλάνο των προτάσεων της ΔΗΜΑΡ έχουν τεθεί:
H αντιμετώπιση της ανεργίας. Εδώ και δύο μήνες η ΔΗΜΑΡ άνοιξε τη συζήτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας και κατέθεσε σχετική επερώτηση στη Βουλή, η οποία συζητείται σήμερα. Ο Φ. Κουβέλης πρόταξε την ανάγκη δημιουργίας ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας των ευπαθών ομάδων, τονίζοντας ότι υπάρχουν 400.000 οικογένειες στη χώρα χωρίς κανένα εισόδημα οι οποίες μπορούν να πυροδοτήσουν κοινωνική έκρηξη.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ παρουσίασε στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την πρόταση του κόμματος για την αντιμετώπιση της ανεργίας, στην οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία θέσεων κοινωφελούς εργασίας, προγράμματα επιδότησης της εργασίας, κατάρτισης και υποστήριξης της εκκίνησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, με χρηματοδότηση από την ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ και την αξιοποίηση της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η ΔΗΜΑΡ έχει ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, τους μακροχρόνια άνεργους προστάτες οικογενειών και τους άνεργους νοικοκυριών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Η ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις επιβαρύνσεις τραπεζικών δανείων: η μείωση των επιτοκίων και η διευκόλυνση της αποπληρωμής των δόσεων με ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που δεν θα υπερβαίνουν το 25% του συνολικού εισοδήματος της οικογένειας, αποτελούν τους βασικούς άξονες της πρότασης της ΔΗΜΑΡ.
Παράλληλα, προτείνεται να υπάρξει περίοδος χάριτος για τους άνεργους, ενώ ζητά περικοπή των δανείων ορίζοντας ένα «ταβάνι» κέρδους για τις τράπεζες, συνυπολογίζοντας όμως το διαμορφωμένο εισόδημα των νοικοκυριών με βάση τις περικοπές που έχουν υποστεί. Προτείνει και την παράταση της αναστολής πλειστηριασμών κατοικιών έως το 2016.
Οπως αναφέρουν στελέχη της Αγ. Κωνσταντίνου η πρόταση εξασφαλίζει μία βιώσιμη διαδικασία αποπληρωμής, ώστε τα νοικοκυριά να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες, οι τράπεζες να ξεφύγουν από τον κίνδυνο των κόκκινων δανείων και η οικονομία να ενισχυθεί μέσω της αύξησης της κατανάλωσης.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...