Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013


Πιστόριους: Το τέρας πίσω από την τέλεια εικόνα κατασπάραξε το δημιούργημά του

   Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013 , aixmi.gr
Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Ή μήπως δεν είναι; Το έγκλημα πάθους – όπως φαίνεται τουλάχιστον – που διέπραξε ο δημοφιλής αθλητής Όσκαρ Πιστόριους, μήπως δεν ήταν προμελετημένο αλλά προδεγιαγραμμένο;
Ο Όσκαρ γεννήθηκε χωρίς περόνες και οι γονείς πήραν την απόφαση να ακρωτηριάσουν και τα δύο του πόδια από το γόνατο και κάτω πριν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας του. Πολλά παιδιά στη θέση του θα είχαν μία συμβατική ζωή ενός ανθρώπου με κινητικά προβλήματα, ο οποίος χρειάζεται συνεχώς βοήθεια.
Οι γονείς του Όσκαρ δεν σκέφτηκαν στιγμή. Το μειονέκτημά  του θα μπορούσε να γίνει πλεονέκτημα αν μάθαινε να περπατά με τεχνητά μέλη.
Το πείσμα και η δύναμή του δημιούργησαν όχι μόνο ένα πρότυπο ανθρώπου που ξεπερνά τα κινητικά του προβλήματα, αλλά και έναν αξιοζήλευτο δρομέα αποστάσεων που δεν άργησε να γίνει χρυσός παραολυμπιονίκης με πολλές ξεχωριστές διακρίσεις.
Όλα αυτά, όμως, έγιναν χωρίς πίεση και ψυχικό κόστος; Αυτό μπορεί να το απαντήσει μόνο εκείνος που το βιώνει. Όλο το καλοκαίρι ο διεθνής Τύπος τον αποθέωνε, όχι μόνο για τις δυνατότητές του αλλά και για τη σκληρή δικαστική μάχη που έδωσε και κέρδισε για να γίνει ο πρώτος παραολυμπιονίκης που έλαβε μέρος στους κεντρικούς Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου.
Σήμερα τον αποκαθηλώνει απότομα ψάχνοντας τα σκοτεινά σημεία της ζωής του. Ότι ήταν οξύθυμος, ζηλιάρης, κτητικός. Ξετρύπωσαν ακόμα και δηλώσεις πρώην συντρόφου του η οποία- και εκείνη ξανθό πανέμορφο μοντέλο- είχε εξομολογηθεί, σε συνέντευξή της, ότι θα έκανε αποκαλύψεις για τον τρόπο που την υποχρέωνε να κάνει πράγματα που δεν ήθελε.. Αυτές οι αποκαλύψεις δεν έγιναν ποτέ..
Ακόμα και αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν μπορούμε να μην ανατρέξουμε σε δύο άλλες περιπτώσεις αθλητών που γνώρισαν άφθονη δόξα, απόλαυσαν πολύ χρήμα, αποθεώθηκαν και γκρεμίστηκαν από το βάθρο τους  παταγωδώς εν μία νυχτί.
«Οι απιστίες του θρύλου του γκόλφ Τάιγκερ Γούντς τον διέσυραν. Η εμβληματική προσωπικότητα του βασιλιά της παγκόσμιας ποδηλασίας γκρεμίστηκε στη σφαίρα των αποκαλύψεων του σκανδάλου του ντόπινγκ. « Όλοι αυτοί οι μεγάλοι αθλητές, που αποτέλεσαν πρότυπα και έγιναν πρωτοσέλιδα, είχαν πίσω τους έναν παντοδύναμο χορηγό με πολλά εκατομμύρια δολάρια» γράφει το CNN.
Ένα ολόκληρο σύστημα εργάζεται αθόρυβα αλλά πυρετωδώς, στον παγκόσμιο πρωταθλητισμό, για να δημιουργήσει υπεράνθρωπους αθλητές. Όλη τους η ζωή είναι αφιερωμένη σε έναν στόχο. Κανείς δεν αναρωτιέται πώς ο Λανς Άρμστρογκ μπορεί να κερδίσει 7 ποδηλατικούς γύρους σε ένα χρόνο ή πώς ο Τάιγκερ Γούντς παραμένει ακλόνητος στην πρώτη θέση χωρίς αντίπαλο.
Και δεν συγχωρείται καμία στιγμή αδυναμίας. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν δικαιολογώ σε καμία περίπτωση τον Πιστόριους -αν αποδειχθεί, τελικά, πώς με πρόθεση  σκότωσε τη σύντροφό του. Η αφαίρεση ζωής ενός ανθρώπου – κάτω από όποιες συνθήκες – δεν έχει δικαιολογία.
Απλά αναρωτιέμαι αν μπορούμε να προλάβουμε το « έγκλημα» μέσα από κάποιες σοβαρές ενδείξεις που προκύπτουν από την  αφόρητη πίεση για επιδόσεις και μετάλλια.
Το χρώμα του χρήματος είναι τόσο εκθαμβωτικό που δεν αφήνει περιθώρια για κάτι τέτοιο. Η πικρή αλήθεια είναι ότι πίσω από την τέλεια εικόνα που θαυμάζουμε στα περιοδικά και στην οθόνη, κρύβεται ένα  τέρας έτοιμο να κατασπαράξει το ίδιο του το δημιούργημα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...