Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013


Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έκανε το Σάββατο μια ασυνήθιστη για την Ισπανία κίνηση: δημοσίευσε τις φορολογικές του δηλώσεις για μια ολόκληρη δεκαετία. Στόχος του ήταν να τιθασεύσει τον πολιτικό τυφώνα που ξέσπασε εδώ κι ένα δεκαήμερο από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Ελ Παΐς για τα μαύρα ταμεία του Λαϊκού Κόμματος κι απειλεί να τον παρασύρει στη δίνη του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της έγκριτης ισπανικής εφημερίδας, όλα τα ανώτατα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ελάμβαναν κανονική μηνιαία μισθοδοσία χιλιάδων ευρώ από ένα ταμείο που βασιζόταν στις προσφορές κυρίως κατασκευαστικών και άλλων ιδιωτικών εταιρειών. Οι χειρόγραφες σημειώσεις του ταμία του Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπάρθενας, αναφέρουν και το όνομα του Πρωθυπουργού, που φέρεται ότι έχει εισπράξει από το 1997 μέχρι και το 2008 συνολικά 322.231 ευρώ.

Ο Μπάρθενας αρνείται ότι τα μαύρα βιβλία είναι αυθεντικά, εκείνο που πάντως είναι αυθεντικό είναι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ίδιου στην Ελβετία, όπου έχει καταθέσεις άνω των 22 εκατομμυρίων ευρώ, 11 από τα οποία επαναπάτρισε στο πλαίσιο της φορολογικής αμνηστίας που παραχώρησε η Ισπανία για να επιστρέψουν κεφάλαια στη χώρα. Ο δικαστής Πάμπλο Ρουίθ, που ερευνά το σκάνδαλο Μπάρθενας, όπως πλέον λέγεται, ανακαλύπτει συνεχώς νέους λογαριασμούς στην Ελβετία.

Η ελπίδα του Ραχόι και των άλλων κορυφαίων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος είναι να γίνει ο Μπάρθενας ο αποδιοπομπαίος τράγος και να φορτωθούν όλες οι αμαρτίες πάνω του.

«Δεν χρωστάω τίποτε σε κανέναν», είναι η αγαπημένη φράση του Μαριάνο Ραχόι, μια φράση που υποδηλώνει την ανεξαρτησία του από την πανίσχυρη καθολική Εκκλησία, από τους τοπικούς βαρόνους του Κόμματος κι από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, σύνθημα χάρις στο οποίο αναρριχήθηκε ταχύτατα στην ηγεσία του κόμματος μετά την ήττα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ τον Μάρτιο του 2004. Αυτή η φράση του ηχεί πλέον διαφορετικά στα αυτιά των πολιτών και αντιμετωπίζεται καχύποπτα από τους αναλυτές των μέσων ενημέρωσης.

Η Ελ Παΐς βάζει στο μικροσκόπιο τις δηλώσεις που ο ίδιος ο Ισπανός πρωθυπουργός δημοσίευσε και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τις χρονιές της κρίσης, ανάμεσα στο 2007 και στο 2011, την ώρα που όλοι οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και  δημόσιο τομέα υφίσταντο μειώσεις για να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές και για να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά, ο Ραχόι έπαιρνε συνολική αύξηση 27%.

Το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού είναι ότι έβγαζε πολύ περισσότερα χρήματα ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, φθάνοντας το 2011 στα 239.084 ευρώ μικτά. Από τη στιγμή που ανέλαβε την Πρωθυπουργία αμείβεται με 75.000 ευρώ μικτά, αλλά με καλυμμένα όλα του τα έξοδα, καθώς η Ισπανία μετά την κρίση έχει τον χαμηλότερο πρωθυπουργικό μισθό στην ευρωζώνη.

Άσχετα με τη δικαστική εξέλιξη του σκανδάλου που ταλανίζει την Ισπανία, αποδεικνύονται δύο αλήθειες: ότι το μαύρο πολιτικό χρήμα δεν έχει πατρίδα κι ότι το πόθεν έσχες των πολιτικών μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους. Και  πάντως, παρά την ομπρέλα στήριξης από τη Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μαριάνο Ραχόι δεν έχει ξεπεράσει τους πολιτικούς σκοπέλους του σκανδάλου Μπάρθενας. Κι ίσως σε βάθος χρόνου δει τα εισοδήματά του να αυξάνονται και πάλι, αφού θα έχει χάσει τα πρωθυπουργικά προνόμια… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...