Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013


Εσωτερικές εντάσεις στη ΔΗΜΑΡ για την αποπομπή Μουτσινά - Βουδούρη
Πυρά του «Αριστερού Δικτύου» ενάντια στον Φώτη Κουβέλη

Εσωτερικές εντάσεις στη ΔΗΜΑΡ για την αποπομπή Μουτσινά - Βουδούρη
 
Σε εσωκομματική αντιπαράθεση εξελίσσεται η υπόθεση της αποπομπής των βουλευτών κ.κ. Οδ. Βουδούρη και Πάρι Μουτσινά από την κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Μέλη  της Εκτελεστικής Επιτροπής που εκφράζουν τις απόψεις της μειοψηφίας στο κόμμα του κ. Φ. Κουβέλη και μετέχουν στο «Αριστερό Δίκτυο» (συλλογικότητα που συγκροτήθηκε από στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης), όπως οι κ.κ. Βαγγέλης Ζορκάδης, Αν. Νεφελούδης και Χρ. Σταυρόπουλος, στηρίζουν τους δυο βουλευτές στη διαφοροποίησή τους από την επίσημη γραμμή της ΔΗΜΑΡ σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ.
Κατά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής, το μεσημέρι της Τρίτης, η άποψη της μειοψηφίας θα εκφραστεί με πυρά κατά της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα, με δημόσια παρέμβαση του το «Αριστερό Δίκτυο» (μετέχουν σε αυτό και οι κ.κ. Βουδούρης και Μουτσινάς) καταγγέλλει υποβάθμιση της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων, όπως θεωρούν ότι προκύπτει από την απόφαση του κ. Κουβέλη να θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας τους δυο βουλευτές. Παράλληλα, η τοποθέτησή τους κινείται στο πνεύμα της ανακοίνωσης των κ.κ. Βουδούρη και Μουτσινά, που είχαν αφήσει αιχμές ότι η γραμμή που ακολουθεί ο κ. Κουβέλης με το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ σε σύμπλευση με άλλα κόμματα της συγκυβέρνησης αφήνει κενά στη διερεύνηση, δίνοντας επιχειρήματα περί συγκάλυψης στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Πάντως, από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ εκφράζεται  έντονη δυσαρέσκεια για την επίθεση που δέχεται ο κ. Κουβέλης από τους δυο βουλευτές που τον κατηγορούν ότι την απόφαση αποπομπής την πήρε μόνος του, χωρίς τη σύγκληση των συλλογικών οργάνων. Οπως λένε στελέχη της ηγεσίας, παραβιάζεται η κοινή λογική όταν οι κ.κ. Βουδούρης και Μουτσινάς  προβάλλουν τον κανονισμό της Βουλής για την κατά συνείδηση τοποθέτηση του βουλευτή κατά τις κοινοβουλτικές διαδικασίες, αλλά ξεχνούν ότι επίσης από τον κανονισμό της Βουλής προέρχεται το δικαίωμα του προέδρου του κόμματος να αποπέμπει βουλευτές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση του κ. Κουβέλη δεν αφορά σε καμμιά περίπτωση την αντιμετώπιση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και την εξώθηση στελεχών της στην έξοδο από το κόμμα. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά στέλεχος από το ηγετικό επιτελείο «τα μέλη και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που μετέχουν στα συλλογικά όργανα του κόμματος, μπορούν να εκφράζουν την διαφορετική τους άποψη. Επρεπε όμως να μπει ένα τέρμα στην τακτική δυο βουλευτών , που δρουν διαφοροποιούμενοι, συνεχώς, σε όλες τις αποφάσεις του κόμματος, χωρίς στοιχείο σεβασμού στο ότι η ΔΗΜΑΡ δεν διαγράφει».
Ανακοίνωση  του «Αριστερού Δικτύου» της ΔΗΜΑΡ
Αυταρχική, η προληπτική «διαγραφή» των δύο Βουλευτών
Η προσωπική απόφαση του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, να διαγράψει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα τους σ. Βουδούρη και Μουτσινά, με μοναδικό κριτήριο την διαφορετική τους άποψη, είναι πρωτοφανής για τα δεδομένα του χώρου της ανανεωτικής και δημοκρατικής αριστεράς και προσβάλλει την ιστορία της. Αποτελεί δε κατάφωρη παραβίαση του ηθικού και πολιτικού κεκτημένου του χώρου μας και επαναφέρει την  καταδικασμένη από το παρελθόν αντίληψη του διαχωρισμού «σε όσους είναι εντός και σε όσους είναι εκτός» του πολιτικού σχεδίου του κόμματος.
Το χειρότερο όλων είναι ότι η «διαγραφή» από την Κ.Ο. των δύο βουλευτών γίνεται σε αντιπαράθεση με την πρότασή τους για την ευρύτερη εξέταση και διαλεύκανση του σκανδάλου για τη λίστα Λαγκάρντ, τη στιγμή που η ανάγκη να λάμψει η αλήθεια είναι  απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος που αποτελούσε, τουλάχιστον προεκλογικά, πάγια και αταλάντευτη θέση του κόμματός μας.
Τόσο ο Πρόεδρος όσο και η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ οφείλουν απέναντι στα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος να απαντήσουν στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα και ταυτόχρονα να δώσουν έμπρακτα δείγματα αν επιθυμούν ένα δημοκρατικό- πλουραλιστικό κόμμα με ανοχή στην διαφορετικότητα ή ένα μονολιθικό και αρχηγικό κόμμα άλλων εποχών.
Διαφωνούμε πλήρως με τις επιλογές αυτές και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση του πλουραλισμού και της δημοκρατίας στο κόμμα που συνιδρύσαμε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...