Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013


ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ «ΧΑΡΙΖΟΥΝ» ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΥΨΗΛΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Τέταρτοι στη δυστυχία

31/1/13 , ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Εξαιρετικά δυσαρεστημένοι παρουσιάζονται οι Ελληνες, που αναδεικνύονται στον τέταρτο πιο δυστυχή λαό στον κόσμο, σύμφωνα πάντα με τον παγκόσμιο δείκτη Misery Index που «μετρά» τη συνάρτηση των ποσοστών ανεργίας και πληθωρισμού και υπολογίζει το... ποσοστό δυσαρέσκειας.
Η μέτρηση του Misery Index γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από οικονομικά κυρίως περιοδικά και ιστοσελίδες, που χρησιμοποιούν κατά παράδοση στοιχεία από τους σχετικούς πίνακες για κάθε χώρα τους οποίους διαμορφώνουν οι υπηρεσίες δεδομένων της CIA.
Στην τελευταία μέτρηση «παγκόσμιας δυσαρέσκειας», που δημοσιεύεται από το Bloomberg, η Ισπανία, με ποσοστό περίπου 30%, αναδεικνύεται η χώρα με τους πιο δυστυχισμένους κατοίκους στον κόσμο, ενώ ακολουθούν η Νότια Αφρική και η Κροατία στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, ενώ το ποσοστό για την τέταρτη θέση της Ελλάδας διαμορφώνεται περίπου στο 25%. Το τοπ 10 των χωρών, σύμφωνα με τον υπολογισμό του Bloomberg, συμπληρώνουν η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Αίγυπτος και η Ιρλανδία.
Οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι η μαύρη πρωτιά της Ισπανίας πρόκειται σύντομα να ανατραπεί από την Κροατία, που πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Ιούλιο, με ποσοστό χρέους/ΑΕΠ που θα φθάσει το 63,6% το 2017 από 29,3% το 2008, καθώς σημειώνεται μεγάλη στασιμότητα στην ανάπτυξη.
Πνευματικός μπαμπάς του «Δείκτη Δυστυχίας» είναι ο Αμερικανός οικονομολόγος Αρθουρ Οκάν, στις αρχές του 1970, ενώ εργαζόταν στο Ινστιντούτο Brookings. Ο Οκάν, που είχε διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Λίντον Τζόνσον και είχε διδάξει Οικονομικά στο Χάρβαρντ, είχε τότε υποστηρίξει ότι «τόσο η χρονική στιγμή της γέννησης του δείκτη όσο και το όνομά του δεν ήταν τυχαία», γιατί το 1970 οι ΗΠΑ, όπως άλλωστε και οι περισσότερες άλλες χώρες του πλανήτη, υπέφεραν από υψηλά ποσοστά ανεργίας και πληθωρισμού.
(Πηγές:The Economist, www.bussinessinsider.com)     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...