Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012


Οι φόροι περικυκλώνουν

 
Κάθε νέα ανακοίνωση για τα φορολογικά δημιουργεί νέα αισθήματα αδικίας. Ας μην πιάσουμε ζητήματα που κάνουν μπαμ, όπως οι ελαφρύνσεις για όσους έχουν παιδιά. Ας πιάσουμε τους καπνιστές. Ναι, ξέρουμε, είναι επιλογή του καθενός αν θα το κόψει και τα λοιπά και τα λοιπά. Πλην όμως είναι ένα πάθος κι αν δεν ήταν πάθος θα το έκοβαν όλοι με την πρώτη σκέψη. Οι καπνιστές είναι τα εύκολα θύματα με ένα σωρό δικαιολογητικά – ότι επιβαρύνουν το σύστημα υγείας και τα λοιπά και τα λοιπά. Στο δια ταύτα. Όποιος έχει το συνήθειο θα επιβαρύνεται με 2,3 ευρώ το πακέτο, άρα με ένα πακέτο τη μέρα φτάνει τα 840 ευρώ τον χρόνο. Τόσο πάει ο φόρος της εξάρτησης από τη νικοτίνη. Υπερβολή.

Ας πιάσουμε τα μπλοκάκια. Οι εργαζόμενοι με δελτίο παροχής θα φορολογηθούν, κατά πάσα πιθανότητα όπως και οι μισθωτοί που έχουν ισόποσα εισοδήματα. Ισχύει για όσους φαίνεται να έχουν εξαρτημένη σχέση με εργοδότη. Υπάρχει μια κεφαλαιώδης διαφορά ανάμεσα στον μπλοκάκια και στον μισθωτό. Ο μπλοκάκιας πληρώνει από την τσέπη του το ταμείο και μάλιστα το πληρώνει χρυσό. Ανεξάρτητα από το ύψος των αποδοχών καταβάλλει σταθερό ποσό. Ανεξάρτητα από τις πιθανές αναδουλειές, πληρώνει κάθε δίμηνο τα ίδια. Κι έρχεται στο τέλος του χρόνου και το τέλος επιτηδεύματος. Η καλοσύνη του κ. Στουρνάρα περιορίζεται στο εξής: εξετάζει αντί για 650 ευρώ να τους αφήσει στα 500 ευρώ τέλος. Αυτά τα 500 ευρώ απλά δεν υπάρχουν για τους περισσότερους. Βεβαίως όλα αυτά κινούνται στη σφαίρα του δυνητικού: άλλα διαβάζει κανείς την Κυριακή το μεσημέρι, άλλα τη Δευτέρα το πρωί.

Ας πιάσουμε τις κλίμακες, στα ενοίκια. Όποιος εισπράττει 12.000 τον χρόνο θα πληρώνει 1.200 ευρώ φόρο, όποιος εισπράττει 15.000 θα πληρώνει 2.100 φόρο. Βεβαίως πάντα έτσι είναι με τις κλίμακες, εκείνοι που είναι ελαφρώς πάνω από το όριο αδικούνται. Βεβαίως υπάρχει μια πρόοδος σε σχέση με το προηγούμενο 45% sans voir όμως δεν μπορούμε να δούμε τον φόρο ενοικίων αποκομμένο. Τα ακίνητα έχουν τιγκάρει στον φόρο, από την αγορά ή την κληρονομιά, από τη φορολόγηση υλικών κατά την ανέγερση, έως το χαράτσι και τα δημοτικά τέλη. Ο φόρος στα ενοίκια έρχεται και δένει με όλα τα υπόλοιπα, που δεν αφορούν τα ακίνητα: τον υψηλότατο φόρο στα καύσιμα, το υψηλότατο ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Υπάρχει λοιπόν η αίσθηση ότι σε κάθε αναπνοή του ο πολίτης κάτι πληρώνει, το οποίο αποκομμένο μπορεί να είναι εξηγήσιμο όμως ως πακέτο δεν αντιμετωπίζεται. Τώρα πώς όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 μόνο οι παροικούντες το Μαξίμου γνωρίζουν. Για όλους τους υπόλοιπους το γαϊτανάκι των φόρων σημαίνει άδειες τσέπες των πολιτών και οι άδειες τσέπες ευνοούν την ύφεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...