Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012


Προστάτης υπαλλήλου (της Βουλής)


Η απίστευτη σύμπνοια των κομμάτων στο θέμα των υπαλλήλων της Βουλής και οι προνομιούχοι που θυμήθηκαν ξαφνικά τα άσχημα του μνημονίου
Υπάρχει μια χρήσιμη λεπτομέρεια, στην ειδησεογραφία της Τετάρτης, σχετικά με μια ακόμα πετυχημένη κινητοποίηση των υπαλλήλων της Βουλής.
Για όσους δεν γνωρίζουν, υπήρξαν πληροφορίες ότι το υπουργείο Οικονομικών ήταν έτοιμο να καταθέσει διάταξη, που προέβλεπε επιπλέον περικοπές στις αποδοχές τους.
Ακολούθησε στάση εργασίας στη Βουλή, απειλή ότι θα μπλοκάρουν την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και... (προσοχή) μαζικές παραιτήσεις υπαλλήλων από τη ΔΑΚΕ!
Η φαρσοκωμωδία ολοκληρώθηκε με βαρυσήμαντη ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, ότι δεν υπήρξε ποτέ καμία διάταξη, την ώρα που οι δημοσιογράφοι επέμειναν ότι υπήρξε και αποσύρθηκε μετά τις αντιδράσεις.
Χωρίς να αμφισβητώ ότι οι υπάλληλοι της Βουλής έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, είναι δύσκολο να μην παρατηρήσω τη δύναμή τους να μπλοκάρουν τα νομοσχέδια, σε αντίθεση με άλλες κοινωνικές ομάδες.
Την ώρα που ΜΑΤ, Αύρες και κάγκελα, χωρίζουν τους βουλευτές από συνταξιούχους, υπαλλήλους, μισθωτούς και ανάπηρους, οι υπάλληλοι της Βουλής βρίσκονται στο κέντρο των αποφάσεων, αφετέρου έχουν σχέση συνενοχής με αυτούς που τους διόρισαν.
Οπότε, είναι ασφαλώς πιο εύκολο να υπογράφεις και να ψηφίζεις για να κοπεί το επίδομα ενός ανάπηρου, παρά ενός "δικού σου παιδιού".
Είναι επίσης, πολύ ενδιαφέρουσα η διακομματική συμφωνία για αυτό το θέμα, ειδικά όταν γνωρίζουμε ότι τα ελληνικά κόμματα δεν συμφωνούν ποτέ και σε τίποτα. Ενδιαφέρουσα, αλλά κατανοητή.
Όσο πιθανό είναι να κάνεις μια ερώτηση στο Μουσείο της Ακρόπολης και να μη σου απαντήσει Μεσσήνιος, τόσο πιθανό είναι να βρεις και υπάλληλο της Βουλής, που δεν χρωστάει χάρη σε βουλευτή.
Επιπλέον, προκαλεί θυμηδία η όψιμη ευαισθητοποίησή των υπαλλήλων της Βουλής για τα άσχημα του μνημονίου και η ανακοίνωσή τους, με την οποία ζητούν τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού.
Τρία χρόνια ψηφίζονται μνημόνια, αλλά δεν απείλησαν ποτέ να μπλοκάρουν κάποιο νομοσχέδιο. Ήταν εκεί, δίπλα στους φίλους τους βουλευτές, όταν κόβονταν μισθοί και συντάξεις, επιδόματα και κοινωνικές παροχές, υπερασπιζόμενοι με την επιμέλειά τους μισθούς, τις επιπλέον μέρες άδειας και το παχυλό εφάπαξ.
Αν είχαν δείξει συνέπεια στις αντιδράσεις και αλληλεγγύη, θα είχαν σαφώς το δικαίωμα να ζητούν σήμερα την προσοχή μας. Δεν το έκαναν.
Όσο για την κυβέρνηση και την γνωστή πυγμή του πρωθυπουργού, καλό θα ήταν το οικονομικό επιτελείο να πάψει να τον εκθέτει, φέρνοντας ξανά και ξανά την ίδια διάταξη
Αντί να επιχειρούν να κάνουν περικοπές στους υπαλλήλους της Βουλής, για τα προνόμια των οποίων ευθύνονται οι ίδιοι οι βουλευτές, γιατί να μην κόψουν λίγα χρήματα ακόμα από ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες; Μήπως θα τους συναντήσουν πουθενά;
*Ο Μάνος Χωριανόπουλος είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τον Μάιο του 2007 βρίσκεται στην 24 Μedia και είναι αρχισυντάκτης του News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...