Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012


Χέλμουτ Σμιτ: Η αλληλεγγύη πρώτη υποχρέωση στην Ευρώπη
Άρθρο του πρώην γερμανού καγκελάριου στην «Die Zeit»
Χέλμουτ Σμιτ: Η αλληλεγγύη πρώτη υποχρέωση στην Ευρώπη
 
Για τον Χέλμουτ Σμιτ,  η κρίση χρεών δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. «Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ή στην Ισπανία δεν έχει επιλυθεί» γράφει. Κι αυτό αποτελεί «αποτυχία των ευρωπαϊκών κοινωνιών εν γένει».
Ο πρώην γερμανός καγκελάριος  επαινεί το Μάριο Ντράγκι για την επιτυχή, εκ μέρους του, διαχείριση της κρίσης, ενώ αντιθέτως, όπως υποστηρίζει, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπήρξαν, τη χρονιά που πέρασε, κατώτερες των περιστάσεων. «Η μία σύνοδος μετά την άλλη, όμως χωρίς λύσεις. Η Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να μεταθέσει τη μεγάλη διαγραφή ελληνικών χρεών μετά τις γερμανικές εκλογές. Ίσως τα καταφέρει- αλλά δεν είναι σίγουρο», αναφέρει ο πρώην Καγκελάριος.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζει, απουσιάζουν προσωπικότητες όπως ο Τσώρτσιλ,  ο  ντε Γκωλ, ή ο Ζακ Ντελόρ. Γι’ αυτό το λόγο, σημειώνει, «ως κύριοι της διεθνούς πολιτικής αναδείχτηκαν οι τράπεζες επενδύσεων και οι πληρωμένοι απ’ αυτές οίκοι αξιολόγησης». Ταυτόχρονα επικρίνει το ρόλο των ΜΜΕ στην ευρωπαϊκή κρίση χρεών.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να προσέξει πολύ σ’ ότι αφορά την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην κρίση, κάτι που πολλοί ζητούν, γιατί, όπως επισημαίνει, «εάν η Ε.Ε. δε λειτουργήσει, θα επιρριφθεί ευθύνη γι’ αυτό στη Γερμανία».
«Μεταξύ των Ευρωπαίων», καταλήγει ο Σμιτ, «υπάρχει μία ηθική υποχρέωση προς επίδειξη αλληλεγγύης. Εδώ και είκοσι χρόνια (η αλληλεγγύη) υπάρχει στο Σύνταγμα. Το κύριο κίνητρο αλληλεγγύης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν να στηριχθεί η ελληνική δημοκρατία. Γιατί οι Έλληνες είχαν καταφέρει με δικές τους δυνάμεις να διώξουν τη δικτατορία. Σήμερα η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό είναι εξίσου αναγκαία όσο και τότε».      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...