Σισύφειο χρέος

Της Ελένης Κωσταρέλου , efsyn.gr

Νέα κρίση χρέους ύστερα από 10 χρόνια βλέπει η Κομισιόν, αδειάζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, που πανηγυρίζουν για την… επιτυχή συμφωνία των Βρυξελλών.
 
Καταλυτική είναι η χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που επισημαίνει ότι λόγω των μεταθέσεων στις πληρωμές των τοκοχρεολυσίων των δανείων, η Ελλάδα θα βρεθεί μετά το 2022 αντιμέτωπη με σημαντικά χρέη, τα οποία θα πρέπει να εξοφληθούν.

Εξέλιξη η οποία μπορεί να κρατήσει τη χώρα εκτός των αγορών, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση: «Η επιστροφή στις αγορές δυσχεραίνεται από τη συσσώρευση υποχρεώσεων από το 2022 και μετά».

Σύμφωνα με την έκθεση, για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 πρέπει να υπάρξουν νέα έκτακτα μέτρα 4,6 δισ. ευρώ τα οποία δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη και τα οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να οριστικοποιηθούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2013.

Τα ίδια και από τη Moody’s

Ανάλογη στάση κρατάει και η Μoody’s, η οποία βλέπει μόνο βραχυπρόθεσμα οφέλη από τη συμφωνία, τονίζοντας ότι το χρέος παραμένει μη βιώσιμο, και εκτιμά ότι η πιθανότητα μιας χρεοκοπίας παραμένει υψηλή καθώς υπάρχουν ακόμη σημαντικοί κίνδυνοι υλοποίησης του προγράμματος.

Η βελγική ημερησία «Ντε Τάιντ» γράφει ότι με τη συμφωνία αυτήν το Εurogroup κέρδισε απλώς λίγο χρόνο μέχρις ότου παρέλθουν οι γερμανικές και οι ιταλικές εκλογές.

Στην έκθεση της Επιτροπής αποσαφηνίζεται ότι το 10ετές μορατόριουμ πληρωμής των τόκων από τα δάνεια του EFSF θα είναι έντοκο και ότι η επαναγορά χρέους απευθύνεται σε ομολογιούχους που κατέχουν ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ σε ξένο δίκαιο και τα οποία δεν μπήκαν στο PSI.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι τρεις κίτρινες κάρτες που δίνει η Ε.Ε. στην Αθήνα και αφορούν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη συσσώρευση κολοσσιαίων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες, οι οποίες έχουν ήδη διογκωθεί κατά 1 δισ. ευρώ.

Την ώρα που η Κομισιόν αδειάζει την κυβέρνηση για τη συμφωνία του χρέους, οι τραπεζίτες ζητούν γην και ύδωρ απαιτώντας εγγυήσεις 10 δισ. ευρώ για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Η χθεσινή πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους τραπεζίτες Γιώργο Ζανιά (Εθνική), Δ. Ματζούνη (Alpha), Ν. Nανόπουλου (Εurobank) και Στ. Λεκάκου (Πειραιώς) μπορεί να μην οδήγησε σε λύση, αλλά το ραντεβού τους ανανεώθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη κι εφόσον προηγηθεί η πρόταση επαναγοράς ομολόγων από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), εκτός απροόπτου τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των τραπεζών εμφανίστηκαν με διαφορετικές προτάσεις, που έχουν:

- Εναν κοινό στόχο: να διατηρήσουν την αυτονομία των τραπεζών τους και

- Ενα προαπαιτούμενο: να μην υποστούν κανένα απολύτως κόστος.

Τα σενάρια που κυριάρχησαν στο τραπέζι των συζητήσεων εντοπίζονται σε εγγυήσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στα ελληνικά ομόλογα ή «credit enhancement» και σε αντισταθμιστικά φορολογικά οφέλη.

Οι νέες εγγυήσεις υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ, που αναλογούν στο 70% της αξίας των ομολόγων 14 δισ. που έχουν στην κατοχή τους, μετά το πρώτο PSI.

Ακόμα, εξετάστηκε και το ζήτημα των ομολόγων ιδιωτών αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται οι τράπεζες μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Παρότι το τραπεζικό σύστημα έχει να λαμβάνειν 23,8 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση του πακέτου, η κυβέρνηση διά στόματος του Γιάννη Στουρνάρα δεν φαίνεται να… πιέζει και πολύ τους τραπεζίτες να μπουν στο κούρεμα και να επωμιστούν το κόστος των 4 δισ. ευρώ.

Η επαναγορά αφορά και ομόλογα 4 δισ. υπό ξένο δίκαιο που δεν μπήκαν στο PSI. Από τα 62 δισ. ευρώ ομολόγων που κυκλοφορούν, τα 15 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες και τα 8 στα ασφαλιστικά ταμεία.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις ήταν απολύτως σαφής όταν δήλωνε χθες από την Ουάσιγκτον ότι χωρίς επιτυχία του σχεδίου επαναγοράς δεν μπορεί να δοθεί η έγκριση του ταμείου για τη δόση.

30/11/2012,10:01