Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Ομολογιούχοι: Εμπιστευτήκαμε το ελληνικό δημόσιο και καταρρέουμε
tvxs.gr/
Το κέρδος της ΕΚΤ μόνο από έναν τίτλο του ελληνικού δημοσίου ισούται με τις συνολικές απώλειες 15.000 ελληνικών οικογενειών οι οποίες βλέπουν να εξανεμίζονται οι αποταμιεύσεις τους, εξηγεί στο tvxs.gr ο επικεφαλής του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου Γιάννης Μαρινόπουλος, ο οποίος αξιώνει μία λύση στα πρότυπα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Είναι τέτοια η αδικία που ο κόσμος δεν ελέγχεται, αναφέρει, σχολιάζοντας την ένταση την οποία προκάλεσαν την Παρασκευή διαμαρτυρόμενοι ομολογιούχοι στα γραφεία της ΝΔ.
Ποιοι είστε και τι ζητάτε;
Είμαστε άνθρωποι οι οποίοι ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του ελληνικού Δημοσίου να του εμπιστευτούμε τις αποταμιεύσεις μας. Στη συνέχεια, γίναμε οι μοναδικοί αποταμιευτές που πήραν το «μουτζούρη». Ειδικότερα, θα λάβουμε το 15% της αξίας 2ετών ομολόγων έως το 2014 και το υπόλοιπο 31,5% μετά από 30 χρόνια, δηλαδή το 2042. Όπως καταλαβαίνετε, χάνουμε το 53% της αρχικής μας επένδυσης. Εκτός από την ανεργία και τις περικοπές, καλούμαστε να υποστούμε και τις απώλειες στις αποταμιεύσεις μας.
Ζητάμε μία δίκαιη λύση δεδομένου ότι ως φυσικά πρόσωπα, ως αποταμιευτές, έπρεπε να έχουμε εξαιρεθεί από το «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους. Με όσα γίνονται, έχει τρωθεί η αξιοπιστία της πολιτείας. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις, τόσο από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και από τα πολιτικά κόμματα πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να κάνουμε απλώς λίγη υπομονή, παρατηρούμε την απόλυτη απραξία εδώ και περίπου 9 μήνες.
Δώστε μας μία τάξη μεγέθους των χρηματικών ποσών για τα οποία συζητάμε.
Τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα κατέχουν περίπου 2 δις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και αφορούν σε 15.000 οικογένειες. Πρόκειται για ένα αμελητέο ποσό μπροστά στα περίπου 350 δις του συνολικού δημόσιου χρέους, ωστόσο, αποτελεί τεράστιο πλήγμα φερεγγυότητας για ένα κράτος το οποίο κατά τα άλλα προσπαθεί να επαναπατρίσει τις καταθέσεις και να ανακτήσει την αξιοπιστία του. Υπό τις παρούσες αξίες, οι απώλειες ανέρχονται στο 77%. Δηλαδή, ένας ομολογιούχος ο οποίος πριν από την εφαρμογή του PSI θα λάμβανε το 100% της αξίας του τίτλου, σήμερα θα λάβει το 22-23% αν πουλήσει αυτό το ομόλογο. Με άλλα λόγια, η πραγματική ζημιά ξεπερνά το 53% το οποίο αντιστοιχεί στη ρύθμιση του «κουρέματος».
Πρακτικά, τι μπορεί να γίνει πλέον;
Από τη στιγμή που δεν εξαιρεθήκαμε από το PSI, τώρα θα πρέπει να υπάρξει κάποια μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να αποκατασταθούμε έστω μερικώς. Δεν μπορεί από τη μία πλευρά να χορηγούνται στις τράπεζες 50 δις για να καλυφθούν οι καταθέτες των ιδιωτών και από την άλλη πλευρά να μην προβλέπεται το παραμικρό για τους καταθέτες του κράτους. Αυτή είναι η σύγκριση που γίνεται στο μυαλό του κόσμου ο οποίος θίγεται. Το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι τεράστιο. Μπορεί να προβλεφθεί κάτι και για τη δική μας περίπτωση. Υπάρχουν και άλλες δυνατότητες, όπως είναι η μακροπρόθεσμη κατάθεση, η ανταλλαγή των ομολόγων ή οι φοροαπαλλαγές. Θα μπορούσε να εφαρμοστεί και ένα μείγμα όλων αυτών.
Πού πηγαίνει το πράγμα; Πώς τοποθετείται η σημερινή ηγεσία του ΥΠΟΙΚ;
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπως και ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, λέει ότι έχει καλές προθέσεις. Μας έχει παραπέμψει σε κάποιες τεχνικές υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει. Ωστόσο, δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Από το υπουργείο μας μεταφέρουν ότι τα πράγματα ελέγχονται πλήρως από την τρόικα, η οποία δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελιγμού από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου. Εμείς, στο μεταξύ, έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ, προκειμένου να ακυρωθεί το μέρος του PSI το οποίο αφορά τα φυσικά πρόσωπα. Δεν είμαστε θεσμικοί επενδυτές αλλά αποταμιευτές. Δεν έχει τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας, ούτε η αρχή προστασίας του ατόμου όπως αυτή προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις.
Ποια είναι η γνώμη σας γενικότερα για το PSI;
Είναι ξεκάθαρο ότι το ελληνικό χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Ωστόσο, το χρέος των Ελλήνων το οποίο απομειώθηκε αποτελεί ΑΕΠ. Είναι σαν να «κουρεύεις» και τον αριθμητή και τον παρονομαστή ενός κλάσματος. Τα 2 δις των φυσικών προσώπων είναι χρήματα που θα έμπαιναν στην οικονομία. Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ διατηρεί τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα οφέλη της από την πληρωμή του ομολόγου του Αυγούστου, δηλαδή μόνο από έναν τίτλο, αντιστοιχούν σχεδόν στο σύνολο της δικής μας ζημιάς. Είναι τρομερά άδικο.
Είναι αυτό το αίσθημα αδικίας, θα έλεγε κανείς, το οποίο επικράτησε την Παρασκευή στα γραφεία της ΝΔ;
Ο κόσμος δεν μπορεί να συγκρατηθεί. Μία γιαγιά, ένας παππούς, ένας άνθρωπος ο οποίος αυτή τη στιγμή καταστρέφεται, αισθάνεται τόσο αδικημένος, που μερικές φορές κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Γι’ αυτό είδαμε και κάποιους να πετούν αυγά μέσα στα γραφεία της ΝΔ. Είναι απλός κόσμος, ο οποίος βρίσκεται σε αδιέξοδο, και πλέον δεν ελέγχεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...