Πρόσκληση προς όλα τα κόμματα και τις κινήσεις του χώρου, προκειμένου να προσέλθουν σε «ειλικρινή διάλογο» ενόψει του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τον Φεβρουάριο, απηύθυνε ο γραμματέας της «πράσινης» ΚΟ, Γιάννης Μανιάτης, τονίζοντας πως αυτός θα γίνει από …μηδενική βάση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Στο πνεύμα Βενιζέλου –που ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα χαρακτήριζε αντισυνταγματικό κόμμα την Χρυσή Αυγή- ο ίδιος κάλεσε σύσσωμο τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας να αντισταθεί στην δράση της Χρυσής Αυγής. Τη δική του σημασία έχει το γεγονός ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμα οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Ραγκούσης, καθώς και οι πρώην βουλευτές Θανάσης Οικονόμου, Φραγκίσκος Παρασύρης και Ηλίας Καρανίκας, καθώς και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης που εξελέγη με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Μόνιμο φόρουμ διαλόγου όλων των κινήσεων και φορέων, με σκοπό τον συντονισμό και την κοινή τους δράση χωρίς προαπαιτούμενα, πρότεινε από την πλευρά του ο Νίκος Μπίστης, εκπροσωπώντας –μαζί με τον γραμματέα του κόμματος Σπύρο Λυκούδη- τη Δημοκρατική Αριστερά. Ο ίδιος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προκειμένου να μη γίνουν τα «λάθη του παρελθόντος» που δεν επέτρεψαν τη συμπόρευση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού με την ευρύτερη Κεντροαριστερά…
Πολύ πιο …προωθημένη ήταν η πρόταση του Γιώργου Φλωρίδη εκ μέρους του «Κοινωνικού Συνδέσμου», ζητώντας ουσιαστικά τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα, όπου θα ενσωματωθούν όλα τα κόμματα και οι κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς. Βάση για τη συζήτηση θεώρησε την «αδιαπραγμάτευτη» για τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας –όπως είπε- ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που θα δημιουργηθεί εξ αρχής, στους άξονες λιτότητα στις παροχές και ανάπτυξη.
Της ανάγκης για δημιουργία νέου κόμματος υπερθεμάτισε ο Θανάσης Κοντογιώργης από την κίνηση «Μπροστά», ενώ ιδρυτικό συνέδριο νέου φορέα με χρονικό μάλιστα ορίζοντα την άνοιξη, ζήτησε ο Δημήτρης Κατσαντώνης από το δίκτυο «Π80». Την ανάγκη πρώτα «να δοθεί η μάχη εντός ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ» ώστε να καταστούν πλειοψηφικές οι μεταρρυθμιστικές απόψεις και «μετά να σχηματιστεί νέος φορέας» τόνισε για λογαριασμό των «Νέων Μεταρρυθμιστών» ο Λάμπρος Παλάντζας, ενώ για την αναγκαιότητα συντονισμένης προσπάθειας μίλησε ο Δημήτρης Ψυχογιός εκ μέρους της «Πολιτείας 2012».