Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Επιμένει στο «όχι στα εργασιακά» η ΔΗΜΑΡ
25/10/2012 12:43:00 μμ , real.gr


Ρεπορτάζ: Ζαφειριάδου Μαριτίνα


«Όχι» στην ψήφιση των εργασιακών, επιμένει να λέει η Δημοκρατική Αριστερά, παρά τις βελτιώσεις που παραδέχεται ότι υπήρξαν σε σχέση με τις αρχικές αξιώσεις της τρόικας. 
Αυτό αποφασίστηκε χθες στην τρίωρη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, όπου ο Φώτης Κουβέλης ενημέρωσε τους βουλευτές του για την πορεία της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Η απόφαση μάλιστα, να μην ψηφιστούν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στα εργασιακά, αφού έτσι θα άλλαζε το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για το θέμα στην χώρα, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε δημοσιονομικό όφελος, υπήρξε ομόφωνη, παρά την παραδοχή ότι «πετύχαμε πολλά», δεδομένων των βελτιώσεων που υπήρξαν μέσα στην μέρα στην πρόταση της τρόικας. Θεωρήθηκε άλλωστε, πως παραμένουν ακόμα πολλές εκκρεμότητες, με το κόμμα να αντιδρά στο ενδεχόμενο κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων και να επιμένει στις θέσεις του επί του κατώτατου μισθού.

Επιμένοντας στη ΔΗΜΑΡ ότι στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν θέλουν να έρθουν σε ρήξη μαζί της, ελπίζουν τώρα στην καλύτερη διαπραγμάτευση εκ μέρους του πρωθυπουργού με στόχο την υποχώρηση της τρόικας, το «πάγωμα» των εργασιακών και την αποσύνδεσή τους από την εκταμίευση της δόσης, ή έστω σε κάποια ...τεχνική λύση, αφού όπως σημείωναν αργά χθες το βράδυ, «στο χέρι του είναι αν θα έρθουν σε ένα ή δύο άρθρα», υποβαθμίζοντας τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα–αφού «δεν κυβερνά εκείνος» όπως έλεγαν- περί ενός και μόνου πολυνομοσχεδίου. Δεν είναι λίγοι πάντως όσοι υποστήριζαν ότι σε περίπτωση που επικρατήσει η άποψη Στουρνάρα, η ρήξη δεν θα αποφευχθεί...

Η απόφαση για την ύπαρξη της συγκεκριμένης «κόκκινης γραμμής» εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ έφερε ανακούφιση στους βουλευτές της, ενώ για «δικαίωση» μιλούσαν βουλευτές της μειοψηφίας, που εναντιώθηκαν εξ αρχής και σε άλλα μέτρα όπως οι οριζόντιες περικοπές. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση επί των υπολοίπων μέτρων, όπου επίσης παρατηρήθηκε βελτίωση σε σχέση με τις αρχικές προτάσεις της τρόικα, παραπέμφθηκε για νέα συνεδρίαση της ΚΟ λίγο πριν έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, χθες, σε επικοινωνία στελεχών της ΔΗΜΑΡ με κυβερνητικές πηγές είχαν ενημερωθεί για τις βελτιωμένες προτάσεις της τρόικας περί ορισμού του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση στους τέσσερις μήνες και αποζημίωσης με πλαφόν τα 2000 ευρώ έναντι των 1800 στην προχθεσινή πρόταση. Οι βελτιώσεις μάλιστα, έκαναν στελέχη της ΔΗΜΑΡ να προβληματίζονται για το αν θα έπρεπε να υπαναχωρήσουν, προβάλλοντας όσα «πέτυχαν» διαπραγματευόμενοι, με την σκέψη όμως να απορρίπτεται υπέρ της αξιοπιστίας του κόμματος που ως αριστερό δεν μπορεί να συμβάλει στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και της διατήρησης του σημερινού θεσμικού πλαισίου σε αυτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...