Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012


    Η τωρινή σπατάλη των διαγνωστικών

Κάρης Κ. avgi.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/09/2012
Νέα “επιχείρηση” από το υπουργείο Υγείας για να περιορίσει τις δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Καλά, δεν τους φτάνουν όσα έκαναν σε βάρος των ασφαλισμένων - θα ρίξουν και νέο τσεκούρι; Έτσι θα αντιδράσουμε όλοι - αλλά η πραγματικότητα είναι αλλιώτικη.
Οι διαγνωστικές εξετάσεις μέσα στο '12 εκτινάχθηκαν. Όπως λέει το υπουργείο, όλο το 2011 -σε όλα τα ταμεία- κόστισαν πάνω από 300 εκατ. Και το 2012, μόνο το πρώτο οκτάμηνο, έφτασαν τα 340 εκατομμύρια! Τι γίνεται; Οι τιμές ανά εξέταση δεν είναι αυξημένες. Προφανώς έχει εκτιναχθεί ο συνολικός αριθμός των εξετάσεων!
Όπως είναι η συνήθεια του υπουργείου -και γενικά δυστυχώς του Δημοσίου- δεν δημοσιεύονται τα αναλυτικά και συγκριτικά στοιχεία. Είναι απόρρητα... τα χάλια μας. Οι αριθμοί δίνονται επιλεκτικά και μόνον ύστερα από έγκριση το υπουργού! Περίπου 1,4 εκατομμύρια υπέρηχοι (!) και 200.000 μαγνητικές σε ένα χρόνο. Βγάζει μάτι ότι το δημόσιο ταμείο υπερτρέφει τις επιχειρήσεις των διαγνωστικών.
Τώρα, το υπουργείο λέει ότι προτίθεται να πιέσει τα διαγνωστικά κέντρα για μείωση των τιμών που πληρώνουν τα ταμεία. Όταν ήταν υπουργός ο Α. Λοβέδος, πάλι είχε εξαγγείλει “μαχαίρι” στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων και είδαμε τι έγινε...
Το υπουργείο οφείλει να παρουσιάσει λεπτομερώς στην κοινή γνώμη την πραγματικότητα, αναλυτικά τα στοιχεία. Και με ευθύνη να εντοπίσει τα αίτια του ξεχειλώματος. Ποιο είναι το ποσοστό “πλαστών” εξετάσεων, που δεν έγιναν, αλλά χρεώθηκαν; Πού εντοπίζονται; Ώστε, αντί “οριζοντίων” κανόνων, να υπάρξει περιορισμός εκεί που πρέπει. Αλλιώς, εκείνοι παριστάνουν ότι κάνουν οικονομία, εμείς διαμαρτυρόμαστε ότι μας κόβουν τις εξετάσεις και οι άλλοι τρίβουν τα χέρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...