Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012


Σκανδαλίδης: Κουρελόχαρτο η προγραμματική συμφωνία με αυτά τα μέτρα

23.09.2012 ,iefimerida.gr

Αντίθετος προς σημαντικές επιλογές που φαίνεται να υιοθετούνται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.
Ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος διαπραγματεύθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ το προγραμματικό πλαίσιο πάνω στο οποίο θα έπρεπε να βαδίζει η τρικομματική κυβέρνηση, διαπιστώνει ότι αυτό δεν γίνεται. 'Οπως αναφέρεται σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο aixmi.gr  «οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες» και προσθέτει ότι «επιλογές όπως νέος κεφαλικός φόρος, κατάργηση αφορολόγητου, νέες περικοπές στα κατώτατα εισοδήματα, μισθούς και συντάξεις, πλήρης διάλυση εργασιακών σχέσεων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές».
Ο πρώην υπουργός θέτει ευθύς εξαρχής, με τον τίτλο του άρθρου του, δύο καίρια ερωτήματα: «γιατί τόση παραπλάνηση και υποκρισία» και «γιατί κάναμε εκλογές»; Όπως αναφέρει, «το νέο πακέτο, σε σχέση με το σύνολο των μέτρων που πήραμε ως κυβέρνηση τα δυόμιση τελευταία χρόνια σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα υπερβαίνει κατά 50% τουλάχιστον».
Ο κ. Σκανδαλίδης αποτιμώντας τους τρεις μήνες διακυβέρνησης από την παρούσα κυβέρνηση, τονίζει ότι το δείγμα είναι: «καμιά διαπραγμάτευση, επανάληψη στο κράτος των πιο λαμπρών παραδόσεων της δεξιάς και, κυρίως, προτάσεις μέτρων που καθιστούν την προγραμματική συμφωνία κουρελόχαρτο».
«Που βρισκόμαστε σήμερα;», αναρωτιέται ο πρώην υπουργός και συνεχίζει: «Ποια αναθεώρηση επιτεύχθηκε εξαιτίας της εθνικής διαπραγμάτευσης; Τι άλλαξε μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις; Οι επιδόσεις της χώρας στο δημοσιονομικό πεδίο είναι εντυπωσιακές και πρωτοφανείς, σε τι ευνόησαν τη συζήτηση, για τα νέα μέτρα; Έγινε καμία επεξεργασία, διατυπώθηκε καμία νέα πρόταση, συζητήθηκε κανένα νέο μέτρο πέρα από τα τετριμμένα και γνωστά; Αντιπαραθέσαμε μια διαφορετική λογική ένα άλλο «μείγμα πολιτικών» που προεκλογικά διαφήμιζε ο Αντώνης Σαμαράς και που οι περιστάσεις και οι ευρύτερες εξελίξεις στην Ευρώπη το καθιστούσαν επιτέλους εφικτό; Φοβάμαι πως όχι. Για να μη μιλήσω για τα "ισοδύναμα", που αυτοδιαφημίστηκαν και ξεχάστηκαν εν μια νυκτί».
Αναφορικά με τις εκλογές και γιατί έγιναν, ο κ. Σκανδαλίδης αναφέρει, αρχικά, ότι σε αντίθεση με το 2009, όλοι γνώριζαν τη θέση της χώρας και τους κινδύνους που την απειλούσαν. Και προσθέτει ότι οι εκλογές δεν έγιναν για την απλή αντικατάσταση του «τεχνοκράτη» Παπαδήμου, από τον «πολιτικό» Αντώνη Σαμαρά, ούτε για να τιμωρηθεί το ΠΑΣΟΚ και να διαγραφεί από τον πολιτικό χάρτη.
Όπως αναφέρει «οι εκλογές έγιναν για να αποφασίσει ο ίδιος ο λαός προς τα πού πρέπει να πορευτεί η χώρα, πώς να αντιμετωπίσει την κρίση, με ποια πρόταση εξόδου απ'αυτή. Όχι μόνο για να νομιμοποιήσει δημοκρατικά τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια αλλά και να ανατρέψει στο μέτρο του δυνατού κάποια κακώς κείμενα. Και, κυρίως, να αλλάξει την διαπραγματευτική θέση της χώρας ενδυναμώνοντας την πολιτική της ηγεσία μέσα από συσπείρωση και συναίνεση ευρύτερων δυνάμεων, ώστε να μπορεί να θέσει έμπρακτα τις αιτούμενες αλλαγές». Και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει «να αποδέχεται μοιρολατρικά τις εντολές της τρόικας και να επαναδιατυπώσει τη στρατηγική της, αντί να καταφεύγει σε "συμβολικούς λαϊκισμούς"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...