Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012


Η χαρά απαγορεύεται

Του Μιχάλη Μητσού , TA NEA

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
Τα προειδοποιητικά μηνύματα είχαν αρχίσει μέρες πριν. Οι κάτοικοι τα έλεγαν «νυχτερινά γράμματα», γιατί οι Ταλιμπάν τα άφηναν στην πόρτα του τζαμιού όταν έπεφτε το σκοτάδι. Αλλά οι νέοι και οι νέες του Ροσάν Αμπάντ, ενός χωριού της επαρχίας Χέλμαντ, δεν τους έδιναν σημασία. Θεωρούσαν ότι ήταν άτρωτοι. Και συνέχισαν να συναντιούνται και να φλερτάρουν στο πηγάδι του χωριού. Το βράδυ εκείνο είχαν συγκεντρωθεί σε ένα σπίτι για να ακούσουν μουσική, να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Ολα αυτά ήταν απαγορευμένα όσο κυβερνούσαν οι Ταλιμπάν, όπως ήταν απαγορευμένο να βγαίνει μια γυναίκα από το σπίτι της χωρίς να τη συνοδεύει ένας άνδρας από την οικογένειά της. Αυτά όμως ανήκουν πια στο παρελθόν, το Αφγανιστάν έχει απελευθερωθεί από τους δυνάστες του, στο τέλος του 2014 θα έχουν αποχωρήσει και τα περισσότερα ξένα στρατεύματα και η χώρα θα είναι μια αληθινή δημοκρατία.
Οταν εισέβαλαν στο σπίτι εξαγριωμένοι συγγενείς των δύο γυναικών μαζί με πέντε Ταλιμπάν από ένα γειτονικό χωριό, μερικοί από τους νεαρούς άνοιξαν πυρ. Τότε οι Ταλιμπάν κάλεσαν ενισχύσεις, που έφτασαν με μοτοσικλέτες. Η μάχη δεν κράτησε πολύ. Και άφησε πίσω της 17 πτώματα, άλλα με σφαίρες στο στήθος και άλλα αποκεφαλισμένα, ένα σπασμένο ηλεκτρικό πιάνο που έπαιρνε ρεύμα από μια μπαταρία αυτοκινήτου, ένα κατεστραμμένο τάμπλα (κάτι σαν το τουμπερλέκι) και αίμα, πολύ αίμα, παντού.
Το μήνυμα ήταν σαφές: στη χώρα αυτή η χαρά απαγορεύεται. Οι άνδρες πρέπει να προσεύχονται, όχι να χορεύουν. Οι γυναίκες πρέπει να μένουν στο σπίτι, όχι να κυκλοφορούν. Η δυτικού τύπου δημοκρατία δεν έχει θέση. Αυτοί που προσπάθησαν να την επιβάλουν με τη βία, έχασαν. Κι εκείνοι που προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση που κληρονόμησαν, σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Εχετε ακούσει τον Ομπάμα ή τον Ρόμνεϊ να λένε οτιδήποτε τον τελευταίο καιρό για το Αφγανιστάν; Οχι. Υστερα από έντεκα χρόνια, αφού έχουν δαπανηθεί πάνω από 400 δισ. δολάρια και έχουν χάσει τη ζωή τους 2.000 Αμερικανοί (και δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί), 17 νέοι εκτελούνται επειδή άκουγαν μουσική. Αυτός που επανεμφανίστηκε, αντίθετα, είναι ο μουλάς Ομάρ. Το Ισλαμικό Χαλιφάτο θέλει όμως τώρα να το ιδρύσει μαζί με όλους τους Αφγανούς. Ενωμένα, οργανωμένα. Πλουραλιστικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...