Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012


    Ξανά για το διπλό νόμισμα

Κάρης Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/08/2012 , avgi.gr

Όσο δεν θα ξεφεύγει από τη σπείρα της ύφεσης η ελληνική οικονομία, η πιθανότητα, ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ θα είναι πραγματικός. Θα ζήσουμε με αυτή τη συζήτηση. Από μας εξαρτάται αν θα τηρούμε σταθερή στάση ή αν φοβισμένοι θα απεμπολήσουμε και τα πλεονεκτήματα του ενιαίου νομίσματος. Και βέβαια ξέρουμε πια πολύ καλά ότι έξοδος που δεν θα ζητήσει η Ελλάδα δεν υπάρχει.
Γι' αυτό και προβάλλεται κατά καιρούς η πρόταση του διπλού νομίσματος. Ξαναήρθε προχθές στην επικαιρότητα η πρόταση από πρώην επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank (Τόμας Μάιερ), καθηγητές Οικονομικών (Ρόλαντ Φάουμπελ, Μπερντ Λούκε) και τον πρόεδρο του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW) Μάριο Οχόβεν.
Η πρόταση φαίνεται να έχει πλεονεκτήματα. Δεν υπάρχει έξοδος από το ευρώ, γιατί προβλέπει να επιτραπεί η χρήση και εθνικού νομίσματος, και δεν απαιτείται νέα δανειακή χρηματοδότηση της Ελλάδας. Όμως το διπλό νόμισμα έχει πολλά μειονεκτήματα. Είναι πρώτο βήμα για το ξήλωμα των αυστηρών κανόνων του ευρώ. Γιατί να μη γίνει και σε άλλη χώρα, εφόσον θα τροποποιηθούν οι σχετικές συμφωνίες; Δεύτερον, επειδή η πληρωμή μισθών και συντάξεων θα γίνεται σε δραχμές - νόμισμα υποτιμούμενο έναντι του ευρώ, προκαλώντας περαιτέρω υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και της οικονομίας -θα έχει όλα τα προβλήματα του εθνικού νομίσματος : πληθωριστική πίεση, “εξαγωγή” των προβλημάτων, καθώς θα παραμένει ελεύθερη η κίνηση εμπορευμάτων, κεφαλαίων και εργασίας (αν...).
Κατ' ουσία, πρόκειται για επιλογή - προθάλαμο εξόδου από το ευρώ. Και διαμορφώνει πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από την παραμονή της χώρας στο ευρώ με σκληρά μέτρα: ενώ θα πληρώσει η εργασία το σύνολο του κόστους της κρίσης -τα κεφάλαια θα μείνουν σε ευρώ- το ελληνικό κράτος καθώς δεν θα ελέγχει τις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις και το σύνολο της νομισματικής και δημοσιονομικής κατάστασης και γι' αυτό το μόνον που θα μπορεί να κάνει είναι μέσω της πληθωριστικής δραχμής να μεταφέρει αυτόματα εισοδήματα από την εργασία στο κεφάλαιο, που ως γνωστόν “πετάει”.
Η ενασχόληση με μια νομισματική λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας (και το ευρώ) είναι απώλεια χρόνου. Ας στραφούν όσοι έχουν ευθύνη και όσοι ενδιαφέρονται στο μείζον: την ύφεση και στα βήματα ενοποίησης, όχι αποσύνθεσης της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...