Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012


    Σιωπηρή ...

Κάρης Κ. , avgi.gr

Ημερομηνία δημοσίευσης: 01/08/2012

Σιωπηρή παράταση για τις δηλώσεις. Τι σημαίνει εκτός από παράταση; Ότι δεν το ανακοινώνουμε; Ότι δεν το λέμε σε ποιον;
Η μέθοδος της σιωπηρής παράτασης είναι μια κορυφαία εκδήλωση της υποκρισίας και της έλλειψης ρεαλισμού στην κρατική δραστηριότητα και στην πολιτική εξουσία, βεβαίως. Θα περίμενες στις συνθήκες της κρίσης να έχει εκλείψει, αλλά στο υπουργείο Οικονομικών, ανεξάρτητα από υπουργούς, τους πείθουν ότι αυτή η σωστή μέθοδος.
Η υποκρισία δεν συζητείται. Η σιωπηρή που ανακοινώνεται με τυμπανοκρουσίες, η παράταση που δεν υπογράφεται από κανένα... Η υποκρισία επιστρατεύεται για να κρύψει σε λέξεις την άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας: ότι προκαλούνται καθυστερήσεις από τους υπολογιστές του υπουργείου, ότι πρέπει να κατατεθούν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη, ότι οι καθυστερημένοι αναβάλλουν γιατί είναι πολύς ο φόρος.
Με τα χθεσινά δεδομένα, η παράταση ήταν επιβεβλημένη απόφαση. Παράταση μάλιστα εύλογη, ώστε να μειωθούν οι πιέσεις στο υπολογιστικό σύστημα. Θα μπορούσαν να μοιράσουν ακόμη την κατάθεση ανάλογα με το ΑΦΜ. Τι χρειάζονταν η γκρίζα ζώνη της σιωπηρής;
Έτσι το όριο κατάθεσης γίνεται σχετικό και χωρά τις παραβιάσεις που εκ συστήματος γίνονται στην κατάθεση χέρι - χέρι στη ΔΟΥ: μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας η δήλωση μπαίνει στη στοίβα. Η όλη ιδέα είναι η συνενοχή αρχών (και υπουργού πάντα) και πολιτών στην παραβίαση αυτού που έχει αποφασιστεί.
Είναι ακριβώς η ίδια αρχή σιωπής, παθητικής ανοχής, που εφαρμόζεται στη διακίνηση μεγάλων κεφαλαίων (στην οποία δεν επιβάλλεται π.χ. η προϋπόθεση φορολογικής ενημερότητας) ή στη συλλογή ΦΠΑ που φθάνει σε εκατοντάδες χιλιάδες (και εκατομμύρια ακόμη) ευρώ.
Όσο η μέθοδος της υποκρισίας επιστρατεύεται λόγω έλλειψης ρεαλισμού και υποταγής στους ισχυρούς, προκοπή στα δημόσια οικονομικά δεν θα δούμε. Αξιοπιστία, ευθύνη, έντιμη σχέση, ισονομία επιβάλλεται επειγόντως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...