Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012


Τολμηρά και αποκαλυπτικά

Του Παύλου Ηλ.Αγιαννίδη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 01 Αυγούστου 2012 , εφημερίδα TA NEA
Και μας έπεσε πρόχειρο διαγώνισμα. Και μας βαθμολόγησαν. Και η τρόικα μάς βρήκε, στον πρώτο έλεγχο αποδόσεων, πολύ καλούς στις περικοπές μισθών και συντάξεων. Αλλά μέτριους στη βελτίωση του Δημοσίου και κακούς στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Και εν γένει ίσα που προβιβαζόμαστε ώς το επόμενο - διόλου πρόχειρο - διαγώνισμα.
Τους καλούς βαθμούς έχουμε παράδοση μόνο στα εύκολα να τους παίρνουμε ως χώρα. Μη μας δώσουν το ελεύθερο να περιστείλουμε τα κεκτημένα του υποτακτικού (κι ας τον λέμε «κυρίαρχο λαό» σε κάθε εκλογές), του καλού συμμαθητή. Μη μας πουν να βάλουμε κανέναν άσχετο, κομματικό, να κάνει κουμάντο στα ερίφια. Πρώτοι βγαίνουμε στο διαγώνισμα. Και άνετα.
Στα δύσκολα, σε εκείνα που χρειάζεται να βάλουμε και τόλμη και πυγμή, δεν τραβάμε. Μη μας πουν να βάλουμε σε σειρά τούς ταραξίες, τους αδιόρθωτους. Να βάλουμε κανέναν σοβαρό και γνώστη να κάνει κουμάντο. Μένουμε στα μεγάλα λόγια. Κι από πράξεις, νούλα. Αποκαλυπτικό της ανικανότητάς μας, ως κράτους-μαθητή (της τρόικας;), στα σοβαρά και στα ρηξικέλευθα. Στις πραγματικές τομές.
Στην αποτελεσματικότητα δε και στη φαντασία πάντα κάτω από τη βάση παίρνουμε. Κι ας είναι, κατά τον αμερικανό συγγραφέα Χένρι Μίλερ, «η φαντασία φωνή της τόλμης - και αν υπάρχει οτιδήποτε θεϊκό στον Θεό είναι ότι τόλμησε να φανταστεί τα πάντα».
Αλλά ακόμη και δίχως τη φαντασία, που δεν είναι και είδος εν αφθονία στις δύσκολες εποχές, και μόνη η τόλμη (και η πραγματική πυγμή, στα δύσκολα) θα έφτανε. Οπως έχει πει και ο Ρόμπερτ Κένεντι, «μόνον εκείνοι που τολμούν να αποτύχουν παταγωδώς, μπορούν και να επιτύχουν μεγαλειωδώς». Αλλά ποιος τολμάει. Αυτό κι αν είναι είδος σε έλλειψη, στα μέρη μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...