Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012


Από την ανα-ψυχή ώς το όνειδος

Του Παύλου Ηλ. Αγιαννίδη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012, TA NEA
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα χωρίς δικαιώματα, στην οποία η διεφθαρμένη εξουσία διαιωνίζει το απονενοημένο και κίβδηλο δικαίωμα να της τραβάει όλο και περισσότερο το λουρί» έλεγε πρόσφατα ο γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας. Ειρωνεία: η ελληνική εξουσία βιάστηκε να τον επιβεβαιώσει.
Η παραίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού με κατηγορίες ότι δέχθηκε πολιτικές παρεμβάσεις - για την επανενεργοποίηση αποστράτων - και οι φήμες για την παραίτηση και του αρχηγού του Ναυτικού - που είτε ήταν ανυπόστατες, είτε μαζεύτηκαν ευσχήμως, προτού γενικευτεί ο σάλος - επιδέχονται πολλαπλές ερμηνείες:
Η μία θέλει τον αρχηγό ΓΕΣ να παραιτήθηκε (ίσως και ο αρχηγός ΓΕΝ) επειδή θα ήταν στους «κομμένους» και προτίμησε «ηρωική έξοδο». Η άλλη συνυπολογίζει πως στην Εθνική μας Αμυνα κρίσεις είχαν γίνει τον Μάρτιο του 2009 (επί ΝΔ) και έκτακτες μόλις τον Νοέμβριο του 2011 (επί ΠΑΣΟΚ - ήτοι οι υπηρετούντες κρατήθηκαν κοντά δυόμισι χρόνια). Βλέπει δε τη σημερινή εξουσία - είναι συγκυβέρνηση, στ' αλήθεια; - να μην έχει μεν κατακτήσει το 45% των ψήφων του ελληνικού λαού, αλλά να φέρεται σαν βαθύ κομματικό κράτος που τις έχει κατακτήσει. Κάτι σαν επικίνδυνα (απονενοημένα) παιχνίδια ανα-ψυχής. Σαν την τουρκική φρεγάτα «Gokova», που έφτασε να πλέει στο Αιγαίο έως τη Μύκονο. 'Η σαν επιβεβαίωση εκείνου που εννοεί ο Γκίντερ Γκρας: το αρχαιοελληνικό όνειδος. Οπως αποδίδεται από τον Λουκιανό («Διάλογοι») στον σκύθη ηγεμόνα και φιλόσοφο του 6ου π.Χ. αιώνα Ανάχαρσι: «Εμοί μεν όνειδος η πατρίς, συ δε τη πατρίδι» (εμένα - ως βάρβαρο - με ντροπιάζει η πατρίδα μου, αλλά εσύ είσαι ντροπή για την πατρίδα σου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...