Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012


    Μακάρι αυτό να έφταιγε

Κάρης Κ. avgi.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 24/07/2012
Για την ισοτιμία της εκπροσώπησης (Ελλάδα-δανειστές) ήταν το κύριο άρθρο μεγάλης κυριακάτικης εφημερίδας. Το γνωστό θέμα με τους τρεις της τρόικας στην Αθήνα και με ποιους συζητούν. Αναμφίβολα η διαπραγμάτευση δε μπορεί παρά να γίνεται ανάμεσα σε εκείνους που μπορούν να λάβουν αποφάσεις. Η θέση ότι υπουργοί διαπραγματεύονται με υπουργούς, πρωθυπουργοί με πρωθυπουργούς, είναι σωστή, αλλά έχει σημασία στις συνήθεις καταστάσεις, τις σχετικά σταθεροποιημένες σχέσεις.
Στις κρίσιμες στιγμές, όπως τώρα, το θέμα είναι εντελώς δευτερεύον. Ακριβώς γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται ούτως ή άλλως στο κέντρο της (όποιας) εξουσίας και όχι από τους υπαλλήλους.
Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο αρθρογράφος -ο Ιούλιος του '74- αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει. Πράγματι, η χούντα συζητούσε το πραξικόπημα στη Κύπρο με Αμερικανούς υπαλλήλους. Και ότι ο Τάσκα -ο Αμερικανός πρεσβευτής- δήλωσε εκ των υστέρων άγνοια. Αλλά σε αυτά τα επίπεδα λήφθηκαν οι αποφάσεις; Όχι βέβαια, όπως γνωρίζουμε. Οι αποφάσεις λήφθηκαν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στο επίπεδο των στρατιωτικών και διπλωματικών υπαλλήλων υλοποιήθηκαν και παρεμποδίστηκαν οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις. Θα άλλαζε τίποτα αν η χούντα συζητούσε απευθείας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ;
Μακάρι για τους δυσμενείς συσχετισμούς ή τις δυσκολίες διαπραγμάτευσης να φταίει η φόρμα, το σχήμα των επαφών, η αξιοπιστία των εκπροσώπων. Ή αν μπορεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί μόνον με την αλλαγή των συνομιλητών. Για παράδειγμα, ήδη ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε πριν ένα χρόνο να εξαποστείλει την τρόικα... για να κάνει διαπραγμάτευση...
Αν τα στρώματα που διαχειρίζονται την (όποια) πολιτική και οικονομική εξουσία δεν συναισθανθούν ή δεν αναγκαστούν να προσφέρουν σημαντικό μερίδιο των οικονομικών τους πόρων για τη σωτηρία της χώρας, δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...