Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012


Η ευκαιρία της Αγροτικής

Κάρης Κ. avgi.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 11/07/2012
Κάποτε η σταθεροποίηση των τραπεζών θα επιτυγχάνονταν με συγχωνεύσεις και τη συγκρότηση ισχυρών ομίλων. Τώρα άλλη είναι η προτεραιότητα τους. Η εξεύρεση κεφαλαίων. Και υπάρχει και η κοινωνική ανάγκη στις συνθήκες της μεγάλης ύφεσης: αντιστροφή της υποχρηματοδότησης της ιδιωτικής οικονομίας και μείωση του κόστους του χρήματος. Δηλαδή, όσο το δυνατό πιο υγιείς τράπεζες, με όσο το δυνατό λιγότερες δεσμεύσεις από το παρελθόν του υπερδανεισμού.
Η περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας πρέπει να ιδωθεί ως ευκαιρία. Βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Η διάσπασή της σε "καλή" και "κακή" είναι αναγκαία, εφόσον προφανώς δεν μπορούμε να συζητούμε και άλλο δημόσιο δανεισμό για τη σωτηρία της. Η εξυγίανσή της επομένως ας είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός τραπεζικού πόλου χωρίς μεγάλα βαρίδια, που θα στηρίζει καλύτερα την οικονομία.
Η συζητούμενη συγχώνευση με την Εθνική ή την Πειραιώς δεν θα επιφέρει βελτιώσεις στις συνθήκες δανεισμού. Είναι η συνέχιση της παλαιάς νοοτροπίας. Η χώρα, η οικονομία χρειάζονται τομές στο τραπεζικό σύστημα. Η αρρώστια του -που επιδεινώθηκε πολύ με το "κούρεμα" των ομολόγων- έχει γίνει μηχανισμός της ύφεσης, που συμπαρασύρει την οικονομία.
Χρειαζόμαστε έστω τμήμα του τραπεζικού συστήματος που να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει καινοτόμες και εξαγωγικές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Χωρίς να βουλιάξει το παλαιό σύστημα γιατί θα προκαλέσει μείζονα κρίση. Αλλά να προχωρήσουμε με βάση τη μέγιστη σημερινή προτεραιότητα: το φρενάρισμα της ύφεσης και τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Αυτή πρέπει να υπηρετήσουν οι τράπεζες και όχι τον γιγαντισμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...