Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012


Το -6,9%!

Κάρης Κ. avgi.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 10/07/2012
Η νέα, δυσμενέστερη εκτίμηση του ΙΟΒΕ για την ύφεση στο 2012 -ότι θα φθάσει το 6,9%- πρέπει να σημάνει γενικό συναγερμό. Αν συνεχίσουμε όπως πάμε, το φθινόπωρο θα έχουμε νέα, δυσμενέστερη πρόβλεψη, πάνω απ' το 7%. Αυτό είναι το μείζον σήμερα. Είναι επείγουσα ανάγκη το ποσοστό αυτό να περιοριστεί μέχρι το τέλος της χρονιάς. Είναι η επείγουσα ανάγκη - και για τη συγκράτηση του καλπασμού της ανεργίας και για τη συγκράτηση του ελλείμματος. Από αυτό κρίνεται συνολικά το μέλλον.
Γι' αυτό, από την πορεία της ύφεσης θα κριθεί η κυβέρνηση. Υπάρχουν, είναι αλήθεια, εναλλακτικές επιλογές - υπάρχει δηλαδή και το κριτήριο τού πώς θα πετύχει τον έλεγχο της ύφεσης η κυβέρνηση. Αλλά το βασικό που θα τα κρίνει όλα είναι αν θα συγκρατηθεί ή αν θα δυναμώσει η πτώση της οικονομίας - που στις σημερινές συνθήκες θα σημάνει κρατικό αδιέξοδο και σοβαρή κοινωνική κρίση, για να μη μιλήσουμε για την πολιτική κρίση. Αυτό έχει σημασία και όχι τα μεγάλα λόγια ή το αν είναι στην κυβέρνηση ο κ. Νικολόπουλος...
Υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, καταβολής των δανειακών δόσεων, που θα επιχειρήσει να συμφωνήσει με την Ε.Ε. ο υπουργός Οικονομικών. Περιμένουμε, με πολλά ερωτηματικά για την έκβαση. Υπάρχουν μέτρα σταθεροποίησης που είναι απαραίτητα για την επιστροφή κεφαλαίων στις τράπεζες, με στόχο τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Υπάρχουν μέτρα κατά τομέα που θα πρέπει να αποφασίσει και να υλοποιήσει η Αθήνα. Για την άρση των εμποδίων, κυρίως χρηματοδότησης, των εξαγωγικών επιχειρήσεων, για προσέλκυση επενδύσεων σε εξαγωγικές δραστηριότητες, για τον περιορισμό της υποχώρησης του τουρισμού, τουλάχιστο όσον αφορά τους επισκέπτες της χώρας.
Πρόκειται για αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και νσ εφαρμοστούν μέσα στο καλοκαίρι, έως τον Σεπτέμβριο. Και αυτό περιμένουμε να το δούμε στις ελληνικές συνθήκες της γρήγορης και εύκολης πολιτικής αντιπαράθεσης και των μεγάλων καθυστερήσεων, ακόμη και σε αυτά που δηλώνεται συμφωνία, όπως για το φορολογικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...