Σάββατο 21 Ιουλίου 2012


Το «μικρό και ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα μετρά αισίως 17 υπουργούς, 21 αναπληρωτές/υφυπουργούς και 49 γενικούς γραμματείς, χώρια οι ειδικοί γραμματείς. Ογδόντα επτά το σύνολο!
Πόσες είναι οι γυναίκες του κυβερνητικού προσωπικού; Έχουμε και λέμε: μία υπουργός, μία υφυπουργός και 8 γενικοί γραμματείς. Δηλαδή 10 στους 87! Μόλις 10 γυναίκες και 77 άνδρες στελεχώνουν εν έτει 2012 την ελληνική κυβέρνηση. Πάτε καλά; που λέει και ο 7χρονος βαφτισιμιός μου, ο Μάρκος. Δεν μπορέσατε να βρείτε ικανές, άξιες, καταρτισμένες γυναίκες να αναλάβουν τα πόστα ευθύνης; Γιατί μη μου πείτε ότι δεν υπάρχουν. Υπάρχουν και διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, στην υγεία, στην παιδεία, στο επιχειρείν, στην έρευνα, στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και δεν εννοώ επιλογή με την υποτιμητική ρύθμιση των ποσοστώσεων, τύπου «άντε και μια πινελιά θηλυκότητας στο πολιτικό τοπίο για να δείχνουμε μοντέρνοι». Εννοώ να εφαρμοστούν στην πράξη τα φληναφήματα περί ισότητας και ίσης μεταχείρισης των δυο φύλων.

Οι γυναίκες μορφώνονται, δουλεύουν (και ειδικά στον τομέα της δημοσιογραφίας είναι εξαίρετες επαγγελματίες), ζουν τις οικογένειές τους. Αλλά δυστυχώς και στον εργασιακό στίβο, το ίδιο δεν γίνεται; Οι γυναίκες εξακολουθούν να ανήκουν στις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Περίπου το 25% φθάνει το ποσοστό των άνεργων γυναικών, στις νέες ηλικίες αγγίζει το 45%. Ασφαλώς έχει να κάνει με την δραματική συρρίκνωση εκείνων των τομέων της οικονομίας στους οποίους απασχολούνταν κυρίως γυναίκες. Θα πρέπει ο νέος σχεδιασμός (;) της χώρας –λέμε τώρα- να κινηθεί σε τροχιά αναγνώρισης του γυναικείου πληθυσμού της χώρας, των δυνατοτήτων του και της συμβολής του στην λειτουργία της κοινωνίας.
Μην ξανακούσω, λοιπόν, για το «άλλο μισό του ουρανού» από επίσημα χείλη. Αιδώς, κύριοι...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...