Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012


Liberation: Πολύ αργά για την Ευρώπη;

28.06.2012 ,iefimerida.gr

Το ερώτημα «Ευρώπη, Πολύ αργά;» θέτει σήμερα στο εξώφυλλό της η εφημερίδα Liberation και το θέτει στις περισσότερες γλώσσες της Ενωσης. Η εφημερίδα διερωτάται μήπως η οικονομική κρίση δεν μπορεί πλέον να επιλυθεί αφού δεν υπάρχει χρόνος, φρέσκο χρήμα, πολιτική θέληση και συναίνεση σε ένα ευρωπαικό σχέδιο.
«Παραμονές μιας ακόμη τεταμένης Συνόδου Κορυφής πρέπει να αναρωτηθούμε αν υπάρχει ακόμη μια τελευταία ευκαιρία, μετά την προηγούμενη τελευταία ευκαιρία. Ολα τα προηγούμενα χρόνια οι ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν να βρουν λύσεις που να μην είναι εφήμερες. Πίστευαν ότι αγόραζαν χρόνο. Δεν είναι θέμα να κάνουμε τις Κασσάνδρες ή να προβλέψουμε μια καταστροφή. Αλλά τα γεγονότα μιλάνε μόνα τους : όλα τα στοιχεία για μια έκρηξη έχουν συγκεντρωθεί» σημειώνει η εφημερίδα.
«Αυτή η μπαρόκ νομισματική ζώνη συγκρούεται ταυτόχρονα με τις θεσμικές της αντιφάσεις και με μια αφόρητη οικονομική συγκυρία. Οι δεσμεύσεις που υπαγορεύτηκαν στην Ισπανία, την Ιταλία, ακόμη και στη Γαλλία, για να μη μιλήσουμε για την Ελλάδα, για το έτος 2013, δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Εκτός και αν εξακολουθούμε να πιστεύουμε, αντίθετα με κάθε λογική, ότι η κολασμένη μηχανή της λιτότητας κατασκευάζει θαύματα» αναφέρει το άρθρο.
«Πολύ αργά λοιπόν ; Το χειρότερο δεν το διακρίνεις αμέσως. Μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής είναι ακόμη πιθανή. Δυσκολευόμαστε ωστόσο να πιστέψουμε ότι η άβυσσος που χωρίζει τις 17 χώρες της ευρωζώνης μπορεί να γεφυρωθεί. Απαιτείται μια ανατροπή που δεν είναι ορατή στον ορίζοντα. Η ιστορία κυλάει λες και ορισμένοι ηγέτες -με πρώτη την Αγκελα Μέρκελ- στοιχηματίζουν στην κατάρρευση της ευρωζώνης και στην δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα κρατών τα οποία θα μοιράζονται μεταξύ τους το κοινό νόμισμα και την εθνική κυριαρχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...