Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012


Επιδόματα

Του Λευτέρη Π. Παπαδόπουλου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 02 Ιουνίου 2012, tanea.gr
Ρακένδυτο κράτος. Ξυπόλητο. Σαν φιγούρα του Καραγκιόζη φτιαγμένη από τον Αντώνη Μόλλα, με τη σκελέα γεμάτη πολύχρωμα μπαλώματα. «Το μπαλωμένο μου βρακί/ τρελαίνεται για μουσική», που τραγουδούσαμε κάποτε («Πικροσάββατα»), με τον Μίκη. Το κράτος, λοιπόν, αυτό, το ετοιμόρροπο, που επιβιώνει, χρόνια τώρα, με απλωμένο το χέρι της επαιτείας, δεν έχει σταματήσει να πληρώνει επιδόματα εδώ κι εκεί, πετώντας λεφτά απ' το παράθυρο!
Διάβαζα, στον «Αδέσμευτο Τύπο» (Πέμπτη 24/05), ότι και σήμερα ακόμη, δίνονται τα εξής επιδόματα: Επίδομα... κεραίας στον ΗΣΑΠ, 750 ευρώ τον μήνα. Επίδομα περιποίησης πελατών, σε στελέχη της Εθνικής Τράπεζας. Επίδομα πολιτιστικής επιμόρφωσης σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού. Επίδομα προθέρμανσης αυτοκινήτου (80 ευρώ) σε εργαζόμενους δημόσιων συγκοινωνιών. Επίδομα πλυσίματος χεριών (280 ευρώ) σε υπαλλήλους του ΟΣΕ. Επίδομα μεταφοράς φακέλου. Επίδομα παραλαβής και παράδοσης λεωφορείων. Επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων. Επίδομα fax, ύψους 580 ευρώ τον μήνα για εκατοντάδες εργαζόμενους της ΔΕΗ. Επίδομα έγκαιρης προσέλευσης! (ρεπορτάζ Γιώργου Φράγκου)
Δεν χρειάζονται, νομίζω, σχόλια, γι' αυτή την απίστευτη σπατάλη, αλλά και για την απίστευτη, επίσης, εφευρετικότητα των διαφόρων κομματόσκυλων, που τοποθετήθηκαν κατά καιρούς σε θέσεις ευθύνης και φρόντιζαν - και φροντίζουν - να δίνουν λεφτά με τη σέσουλα, σε διορισμένους δικούς τους ανθρώπους! Ρωτάω: δεν θα βρεθεί, επιτέλους, κάποιος, να θέσει τέρμα σ' αυτή τη ληστεία;
Πολύ αμφιβάλλω. Και σκέφτομαι έναν φίλο μου πανεπιστημιακό, που κάθε τόσο μού λέει: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να σωθεί. Οχι λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, αλλά διότι οι Ελληνες δεν θέλουν να σώσουν τη χώρα τους. Το μόνο που επιθυμούν διακαώς και διαχρονικά είναι να ζει και να βασιλεύει το καθεστώς του ρουσφετιού, της ρεμούλας, των διορισμών από το παράθυρο, των επιτροπών, της μίζας, της φοροδιαφυγής, της μαγκιάς και της ατσιδοσύνης. Φαντάσου ότι το κράτος χρωστάει σήμερα σε προμηθευτές, εμπόρους, εισαγωγείς κ.τ.λ., 6 δισεκατομμύρια και έχει κηρύξει στάση πληρωμών! Για επιδόματα, όμως, έχει λεφτά...».
Δεν ξέρω αν είναι αλήθεια πως μερικά κανάλια κινδυνολογούν ασύστολα. Πιθανόν. Το Σάββατο, πάντως, άκουσα σε ειδησεογραφικό δελτίο ότι σε είκοσι περίπου μέρες από τώρα, στις 20/06/2012, το υπέροχο κράτος μας, αν δεν δανειοδοτηθεί από την ΕΕ, θα είναι «μέσα» 1 δισεκατομμύριο! Δεν θα έχει να πληρώσει, δηλαδή, μισθούς και συντάξεις! Κι αυτό, κυρίως, γιατί έχει καταρρεύσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Που από τον Γενάρη ώς τον Απρίλη είχε υστέρηση εσόδων 1,7 δισ.! Κι έρχονται και χειρότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...