Σάββατο 2 Ιουνίου 2012


Αλληλεγγύη!...

Κάρης Κ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 02/06/2012 , avgi.gr
Η αλληλεγγύη στην πράξη. Είναι το πρώτο ζητούμενο σε μια χώρα σε συνεχή βαθιά ύφεση και με πολύ αδύναμους μηχανισμούς, δομές αλληλεγγύης. Και όμως δεν αποτελεί μείζον προεκλογικό, πολιτικό θέμα, παρά τη συνεχή αναφορά όλων στις επιπτώσεις των πολιτικών των Μνημονίων. Για να είμαστε δίκαιοι, συζητείται και μας απασχολεί μόνον η εισοδηματική πλευρά. Όμως η άλλη, η συνεισφορά σε είδος ή είδη, σε υπηρεσίες, ξεχνιέται.
Η εισοδηματική πλευρά της κοινωνικής αλληλεγγύης (φορολογία - επιδόματα κ.λπ.) με το ελληνικό φορολογικό σύστημα και την πελατειακή παράδοση, αποδεδειγμένα και μετρημένα, δεν βελτιώνει την κατανομή υπέρ των αδυνάτων. Σε συνθήκες μάλιστα δημοσιονομικής κρίσης είναι και ανεφάρμοστη.
Άρα το βαρος πρέπει να πέσει στην αλληλεγγύη σε είδη και υπηρεσίες. Κοινωνική αλληλεγγύη και κρατική δράση. Ήδη έχουν αναληφθεί αρκετές πρωτοβουλίες συλλογής προϊόντων, στήριξη προγραμμάτων σίτισης κλπ. Δεν αρκούν. Ισχυρή ώθηση στην αλληλεγγύη μπορεί να δώσει η κινητοποίηση των δυνάμεων του κράτους, άνθρωποι και υλικά μέσα. Το κράτος σε όλο το εύρος του. Και η αυτοδιοίκηση, και τα νομικά πρόσωπα, και τα ιδρύματα, και οι δημόσιες επιχειρήσεις.
Τι μπορούν να προσφέρουν; Στήριξη υλική και υπηρεσιών στους συνανθρώπους μας που απειλούνται, που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Οργάνωση ανταλλαγής υπηρεσιών που είναι εξαιρετική ανάγκη για πολλές οικογένειες και συμπολίτες μας, κυρίως στο Λεκανοπέδιο. Αντί να συζητούμε αενάως πώς θα μειώσουμε τους δημοσίους υπαλλήλους, ας αναζητήσουμε, ας αναζητήσουν και οι ίδιοι, τρόπους δραστηριοποίησης υπερ της κοινωνίας.
Η κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τα μυαλά και τα μέτρα που ταιριάζουν σε άλλες συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...