Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012


  • Παλινωδούν Δεξιά και Σύριζα – Ρεαλιστική λύση η Δημοκρατική Αριστερά

    Θόδωρος ΜαργαρίτηςΓράφει: Θόδωρος Μαργαρίτης , aixmi.gr

    Πολλές φορές κάποιος χρειάζεται να γίνει κουραστικός. Να επαναλαμβάνει τα αυτονόητα. Για όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή και για όσα είναι πιθανό να ακολουθήσουν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Ας εξηγηθώ πριν παρεξηγηθώ.
    Στις εκλογές θα κριθεί, κυρίως, πώς θα πορευτούμε τα επόμενα χρόνια. Εάν θα είμαστε ενωμένοι ή διχασμένοι, εάν θα στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή θα διακινδυνεύσουμε να χάσουμε την τελευταία ευκαιρία για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας και της οικονομίας.
    Πώς, όμως, θα το κάνουμε αυτό; Μας προτείνουν δύο δρόμους.
    Ο πρώτος, βρίσκει σχεδόν συσπειρωμένες τις δυνάμεις της «δεξιάς πολυκατοικίας». Για καιροσκοπικούς λόγους ξαναμοιράζουν ορόφους και διαμερίσματα. Ο ένας θέλει τον τρίτο όροφο, αλλά μπορεί να πάει και στον δεύτερο εάν το διαμέρισμα είναι διαμπερές και ο άλλος ζητά να βρίσκεται στο ισόγειο για να βρίσκεται δίπλα στην έξοδο εάν χρειαστεί. Πρόκειται για μια Δεξιά που παλινωδεί εδώ και καιρό. Τη μια καταριέται το Μνημόνιο και την άλλη το ψηφίζει. Τη μια πολυδιασπάται γιατί διαφωνεί και την άλλη ενώνεται γιατί χάνει.
    Ο άλλος δρόμος, που μας προτείνουν είναι αυτός της Αριστεράς, που επίσης παλινωδεί. Και τη μια μιλάει για μονομερή καταγγελία του Μνημονίου, την άλλη για επαναδιαπραγμάτευση και την τρίτη γα κάτι άλλο. Αρκεί κάποιος να αλλάξει κανάλι στην τηλεόραση για να ακούσει κάθε φορά τη διαφορετική άποψη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό συμβαίνει, δυστυχώς, και μετά τη λεγόμενη «επικαιροποίηση» του οικονομικού -και όχι μόνο- προγράμματος.
    Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προτείνει, κάτι απλό και – συγγνώμη για την ευφημισμό – λογικό. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για το πρόγραμμα. Στόχος είναι:
    - Να διαπραγματευτεί η νέα κυβέρνηση την επιμήκυνση, μέχρι το 2018, του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής για να πάρει ο τόπος μια βαθιά ανάσα.
    - Να καταργήσει τη νομοθεσία για τη μείωση των κατώτατων μισθών.
    - Να εφαρμοστεί ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα.
    Σ’ όσους ζητούν να πούμε το πώς μπορούν να αντικατασταθούν τα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί για να εφαρμοστούν τον Ιούνιο, η Δημοκρατική Αριστερά προτείνει συγκεκριμένα:
    - Περικοπές των δημοσίων δαπανών με στόχο μείωση 4 δισ. ευρώ που αφορούν σε αμυντικές δαπάνες, φαρμακευτική δαπάνη και ό,τι αφορά στη δημόσια διοίκηση, μόνο κατά το σημαντικό σκέλος της καταπολέμησης της σπατάλης και της ανορθολογικής διαχείρισης πόρων και όχι με περικοπές μισθών και δαπανών στο κοινωνικό κράτος.
    - Καταπολέμηση της διαφθοράς μέσω των νέων συστημάτων ελέγχου των δημοσίων δαπανών και των διαγωνισμών, με στόχο μείωση κατά 2 δισ. του ποσού των δημόσιων προμηθειών.
    - Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που υπολογίζεται στο 30% του ΑΕΠ με στόχο να συλληφθεί το 1/3 και να προστεθούν στα έσοδα 6 δισ.
    Όλα αυτά, όμως, απαιτούν κοπιαστική εργασία, συγκρούσεις με μικρά ή μεγάλα συμφέροντα και πάνω απ’ όλα πίστη ότι μπορεί να τα καταφέρουμε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
    Γι’ αυτό ζητάμε την ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Όσο ισχυρότερη βγει από τις κάλπες, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να σχηματιστεί κυβέρνηση με προοδευτικό προσανατολισμό που δεν θα διακινδυνεύσει την ευρωπαϊκή προοπτική και θα σχηματίσει μια ασπίδα προστασίας για την κοινωνία.
    *Ο Θόδωρος Μαργαρίτης είναι υποψήφιος Βουλευτής στην Α΄ Αθήνας της Δημοκρατικής Αριστεράς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...