Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012


Μια κυβέρνηση πολλών προσδοκιών

Μιχάλης Κυριακίδης, 25/06/2012 , metarithmisi.gr












Μετά από πολύμηνη πολιτική περιπέτεια και δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, η χώρα απέκτησε κυβέρνηση. Και μάλιστα, κυβέρνηση συνεργασίας τριών κομμάτων, στηριγμένη σε κοινό πρόγραμμα, με στόχο την τετραετία. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον πολιτικό πείραμα, το πρώτο μετά την πτώση της χούντας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια κυβέρνηση στην πιο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, κατά την οποία το διακύβευμα είναι η παραμονή της στην ευρωπαϊκή της τροχιά, με συμμετοχή των Ελλήνων στους κοινούς αγώνες των λαών της Ευρώπης, για ένα καλύτερο μέλλον.

Η σύνθεση της κυβέρνησης προκάλεσε- και μέσω του τύπου του Σαββατοκύριακου- επιφυλάξεις, καθώς πολλοί ασχολήθηκαν τόσο με το χρώμα, όσο και με τα συγκεκριμένα άτομα που τη συνθέτουν. Πολλοί, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ (και πολλοί φίλοι ΣΥΡΙΖαίοι, στις συζητήσεις στις παρέες και στο facebook) έσπευσαν να προαναγγείλουν την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης. Πριν καν ξεκινήσει.

Λίγοι αναφέρθηκαν στο κοινό πρόγραμμα που «δένει» τους εταίρους τής κυβέρνησης. Είχαμε συνηθίσει από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις να φτιάχνουν προγράμματα διακυβέρνησης, τα οποία, όταν αναλάμβαναν την εξουσία, έμπαιναν στο συρτάρι. Στην περίπτωση όμως αυτής της κυβέρνησης, το κοινό πρόγραμμα είναι η συνεκτική της ουσία. Η μη εφαρμογή του, θα αναιρέσει και το λόγο ύπαρξής της.

Είναι αλήθεια πως στο κοινό πρόγραμμα έχουν τεθεί υψηλοί στόχοι. Είναι όμως ρεαλιστικοί. Η υλοποίησή τους, βέβαια, δεν εξαρτάται μόνον από τη βούληση της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν, αλλά και από τη διάθεση των εταίρων μας στην ΕΕ. Εξαρτάται κυρίως από τις συμμαχίες που θα πετύχουμε ως χώρα μέσα στην Ευρώπη και τη δυναμική που θα έχουν οι συμμαχίες αυτές.

Εξαρτάται όμως και από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο τον εξορθολογισμό του συστήματος. Από το πόσο θα πετύχει η μεγάλη επανάσταση της κοινής λογικής.

Για μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο το κράτος, που θα χτίσουν ένα δίκτυ προστασίας για τους αδύνατους, που όλοι θα πληρώνουν δίκαια τους φόρους. Μεταρρυθμίσεις, που σταματήσουν την αλόγιστη σπατάλη, χωρίς αποτελεσματικότητα.

Η μάχη δεν είναι μόνον των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, στη μάχη για την επιβίωση της χώρας.

Η επιβίωσή της είναι υπόθεση όλων μας. Οι προσδοκίες μεγάλες από την κυβέρνηση. Μην ξεκινάμε με κριτική και γκρίνια. Θα ασκήσουμε κριτική όταν έρθει η ώρα. Φυσικά και από τις στήλες της «Μεταρρύθμισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...