Παρασκευή 4 Μαΐου 2012


Η αλλαγή συσχετισμών φέρνει και αλλαγή πολιτικών, τόνισε ο Φώτης Κουβέλης

Θεσσαλονίκη 3.5.2012
Η ψήφος στη Δημοκρατική Αριστερά είναι μια ψήφος «απόρριψης της μιζέριας, της αδικίας» και «του φόβου», ψήφος «πίστης στις δυνάμεις μας, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» και «ψήφος αισιοδοξίας και υπευθυνότητας για την υπέρβαση της κρίσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΔΗΜΑΡ στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Κουβέλης κάλεσε τους ψηφοφόρους «να τιμωρήσουν αυτούς που μας έφεραν ως εδώ», χαρακτηρίζοντας τους «αρχιτέκτονες του χάους», που τώρα «ζητούν συγχωροχάρτι» και «κινδυνολογούν» και συνέχισε: «Ψηφίστε ελεύθερα με το μυαλό και την καρδιά σας, ψηφίστε με θυμό αλλά και με ψυχραιμία, όχι όμως από φόβο. Μην τους πιστέψετε».

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ ενώ καταψήφισε τα μνημόνια, ταυτόχρονα προώθησε και υποστηρίζει «τις αναγκαίες για τον τόπο μεταρρυθμίσεις, ανεξαρτήτως μνημονίου», αλλά σε προοδευτική και όχι σε συντηρητική κατεύθυνση, όπως την πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους, τη σταδιακή απαγκίστρωση από τα μνημόνια της ύφεσης και της εξουθένωσης των χαμηλών εισοδημάτων, τη δίκαιη φορολόγηση και την κοινωνικά δίκαιη κατανομή των βαρών, κ.ά.
Τόνισε ότι η αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη, ιδιαίτερα με την διαφαινόμενη επικράτηση του Φ. Ολάντ στη Γαλλία, ευνοεί τις εξελίξεις στη χώρα μας και για μια άλλη Ευρώπη, «παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της Μέρκελ και των αγορών».
«Και ξαφνικά όλοι συνειδητοποίησαν αλλά δεν το ομολογούν ότι η πρόταση μας για παραμονή στο ευρώ και σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, ούτε ουτοπική ούτε μεσοβέζικη είναι. Ότι είναι η μόνη ρεαλιστική και επί της ουσίας ανατρεπτική των πραγμάτων πρόταση», τόνισε ο κ. Κουβέλης.
Αναφερόμενος στο μετεκλογικό σκηνικό, ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν απορρίπτει μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία, αλλά μόνο μετά από «συμφωνία σε πρόγραμμα με φερέγγυες πολιτικές και φερέγγυα πρόσωπα» και θέτει «δύο κόκκινες γραμμές»: την «παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στο ευρώ» και «από τη Δευτέρα το πρωί να αρχίσει η σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο».
Τόνισε ότι η πρόταση αυτή μπορεί να φαίνεται ότι προσκρούει στο υπάρχων πολιτικό σκηνικό και ότι για να υλοποιηθεί απαιτούνται «μετατοπίσεις», που μπορεί να επιβάλει η δυναμική της λαϊκής ψήφου.
«Οι μετατοπίσεις προϋποθέτουν ένα πολιτικό σεισμό και την ενεργοποίηση την κρατά στα χέρια του ο λαός με την ψήφο του. Γι αυτό σας ζητάμε να δώσετε τόση δύναμη στη ΔΗΜΑΡ ώστε να αξιοποιήσει τις μετατοπίσεις για να οδηγηθούμε σε προοδευτική λύση: Η αλλαγή συσχετισμών φέρνει και αλλαγή πολιτικών».
Ο κ. Κουβέλης ισχυρίστηκε ότι ο δικομματισμός απεργάζεται την «παράταση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να συνεχιστεί η ίδια πολιτική», προσθέτοντας ότι ο κ. Βενιζέλος στις υδραργυρικές μετακινήσεις του άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και στο τέλος πρόσφερε την πρωθυπουργία στον κ. Σαμαρά», «προειδοποιώντας» τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ «για τον κίνδυνο» να ψηφίσουν «την Κυριακή το κόμμα τους και τη Δευτέρα να βρεθούν με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά». Τόνισε ότι «η ΔΗΜΑΡ δε θα δώσει «αριστερό, δημοκρατικό άλλοθι στην συγκυβέρνηση της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τη συνέχιση αυτής της πολιτικής.
Χαρακτήρισε «επικοινωνιακό τρυκ» την πρόταση συνεργασίας των δυνάμεων της αριστεράς που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, που στην ουσία «υπονομεύει την ενότητα της αριστεράς», αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, σε αντίθεση με τη δική του πρόταση.
Τέλος για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια είπε ότι «απαιτείται ο συνδυασμός ανθρωπιάς και αποτελεσματικότητας», παρουσία και προστασία του κράτους, χωρίς όμως να τροφοδοτείται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός». «Ας το έχει υπόψη του ο κ. Σαμαράς που στην αγωνία του να αλιεύσει ψήφους στα δεξιά του νομιμοποιεί την ακροδεξιά ατζέντα» σημείωσε.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...