Παρασκευή 27 Απριλίου 2012


«Ξέρω τι να ψηφίσω;». Απαντά ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης

Απριλίου 27, 2012 realpolitics.gr
Με αφορμή τις επερχόμενες εκλογές της 6ης Μαϊου, στην ενότητα «Ξέρω τι να ψηφίσω;» του tvxs.gr, πρόσωπα των γραμμάτων, της διανόησης και της τέχνης, μιλούν στην Κρυσταλία Πατούλη εκφράζοντας τις απόψεις, τις σκέψεις και τους προβληματισμούς όχι μόνο για την δική τους ψήφο αλλά και την ψήφο του Ελληνικού λαού. Σήμερα απαντά ο σκηνοθέτης Κώστας Κουτσομύτης.

Βέβαια έχω αποφασίσει. Υποστηρίζω τη ΔΗΜΑΡ.
Οι λόγοι;
Επειδή είναι ένα κόμμα που έχει Ευρωπαϊκές βλέψεις, είναι δημοκρατικό, είναι μέσα στην Αριστερά, και θέλει την καλυτέρευση και τη σωτηρία της Ελλάδος. Τώρα, αυτά σε σχέση με τις συνεργασίες, και τι θα γίνει, και πώς, θα τα δείξουν οι εκλογές μετά τα αποτελέσματα. Πάντως, έχω εκτίμηση μεγάλη στον Κουβέλη, τον γνωρίζω παιδιόθεν και νομίζω ότι είναι ο μόνος που θα κάνει σωστή πολιτική. Από εκεί και πέρα, θα αποφασίσουν οι ψηφοφόροι.
Σε αυτές τις εκλογές τι σας προβληματίζει περισσότερο;
Με προβληματίζει η άνοδος της άκρας δεξιάς και κυρίως της Χρυσής Αυγής και πολύ φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος, εάν δεν βάλουν μυαλό οι πολιτικοί και επανέλθουμε στη δραχμή, κάτι που πολλοί το λένε και το φωνάζουν, το οποίο θα είναι και η καταστροφή όλων των γενεών από εδώ και πέρα.
Οι δικές μου οι γενιές, έχουν δει και εμφυλίους και πείνα, και χούντα και τα πάντα, και έτσι είμαστε πιο ψύχραιμοι. Αλλά σκέφτομαι τη νέα γενιά. Και πολύ φοβάμαι ότι η νέα γενιά είναι οργισμένη, δεν έχει δουλειά, δεν έχει μέλλον, και πολλές φορές στρέφεται σε τελείως ακραία πράγματα.
Φοβάμαι δηλαδή, εξ αιτίας αυτής της ψυχολογίας, μια άσχημη κατάσταση για την Ελλάδα…
Αλλά ο λαός, χωρίς να πιστεύω ότι δεν κάνει λάθη, νομίζω ότι σε αυτές τις εκλογές θα σκεφτεί ώριμα, θα πάρει σωστή απόφαση για τη σωτηρία της Ελλάδας.
Σε εκείνους που υποστηρίζουν ακόμη και σήμερα τον δικομματισμό, τι θα λέγατε;
Ο δικομματισμός έχει σπάσει, έχει διαλυθεί. Όταν τα δύο κόμματα δεν συμπληρώνουν σχεδόν ούτε το 40% δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Υπάρχει μεγάλη πτώση. Δεν μπορείς να ψηφίσεις -αν είσαι λογικός- αυτούς που σε καταστρέψανε και τώρα θέλουν να σε σώσουν! Αυτό είναι τραγελαφικό.
Υπάρχει όμως, μία μερίδα ψηφοφόρων που φαίνεται να μην μπορεί να απεξαρτηθεί από τον δικομματισμό.
Το ξέρω, αλλά από την άλλη πλευρά, υπάρχει και η αριστερά και τα αντιμνημονιακά κόμματα, που δεν λένε τι θα κάνουν μετά, πού π.χ. θα βρούνε τα λεφτά, πώς θα επιβιώσει ο κόσμος, πού θα βρεθούν οι συντάξεις κλπ. Αφού έχουμε άδεια δημόσια ταμεία!
Είναι ο… τρίτος οικονομικός παγκόσμιος πόλεμος για την Ελλάδα. Άρα και για την Ευρώπη.
Βλέπουμε τι γίνεται, στην Ολλανδία, στην Ιταλία κλπ. και τη Γαλλία να παλεύει. Άρα, έχουμε μία ελπίδα ότι αν ο Ολάντ βγει στις 6 του μήνα στη Γαλλία, πιστεύω ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην Ευρώπη. Δηλαδή, δεν θα κυβερνάει, όπως κυβερνάει η Μέρκελ και θα χαράξει μια άλλη πολιτική, πιο κοινωνική, προς βοήθεια των νότιων χωρών, κλπ.
Ποιό πιστεύετε ότι είναι το διακύβευμα στις ελληνικές εκλογές;
Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή. Και πρέπει να προσέξουμε, διότι υπάρχει ένα μεγάλο δίλλημα: ή σώζουμε την Ελλάδα ή την πάμε… φούντο.
Είμαστε σε πτώχευση αλλά τουλάχιστον κάπου ακόμα… κρεμόμαστε στον γκρεμό. Και το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να σωθούμε. Αυτό είναι το διακύβευμα, γι’ αυτό νομίζω ότι ο λαός πρέπει να σκεφτεί ώριμα.
Και φταίει και η Αριστερά, η οποία δεν έχει εναλλακτική πρόταση. Δεν υπάρχει ενότητα.
Είδατε ότι η Αριστερά της Γαλλίας, κατέβηκε σύσσωμη και υποστήριξε τον Ολάντ. Εδώ, ο κόσμος, λέει, εντάξει, να μην ψηφίσω τους δύο, αλλά δεν υπάρχει τρίτη εναλλακτική πρόταση.
Και οι μόνοι που μπορούσαν να έχουν, ήταν οι άνθρωποι της Αριστεράς. Μέσα όμως στην Ευρώπη, να παλέψουν, να καλυτερεύσουν κλπ.
Αυτή τη στιγμή ο κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση. Αυτό φοβάμαι.
Και ο Κουβέλης δεν μπορεί να συνεργαστεί με την Αριστερά…
Βέβαια. Θα έπρεπε. Εγώ, δεν συμφωνώ σε πολλά που κάνει η ΔΗΜΑΡ. Πιστεύω όμως, επειδή γνωρίζω πράγματα, ότι μετά τις εκλογές, δεν θα είναι αντίθετη σε μια συνεργασία δημοκρατική. Και ο Κουβέλης το έχει πει πολλές φορές, ότι σε μία προγραμματική, δημοκρατική κυβέρνηση θα πάρει μέρος με ένα μίνιμουμ, δημοκρατικό πρόγραμμα, που θα το έχουν βάλει κάτω και θα συμφωνήσουν. Αλλιώς τι θα γίνει; Θα αφήσουν την Ελλάδα να καταστραφεί;
Λέγεται όμως ότι ο Κουβέλης μάλλον με το Πασοκ θα συνεργαστεί, παρά με την Αριστερά;
Δεν το ξέρω αυτό. Εξαρτάται. Και η αριστερά τι να κάνει; Αφού π.χ. το ΚΚΕ δεν θέλει με τίποτε. Μόνο με ένα κομμάτι του Συνασπισμού και όχι του Συριζα… αλλά πριν από ένα χρόνο έγινε η διάσπαση. Αυτή είναι η τραγωδία της Αριστεράς.
Και αν δεν βάλουν μυαλό θα μείνουν μειοψηφίες και γκρουπούσκουλα.
Αυτή τη στιγμή μόνο κόμματα διαμαρτυρίας δεν αντέχει το σύστημα.
Από την άλλη, αφού ο καπιταλισμός περνάει μεγάλη κρίση, μας κυβερνάνε μόνο αυτοί που μας δανείζουν και οι κυβερνήσεις είναι πιόνια.
Είμαι λίγο απογοητευμένος.
Τι δεν πρέπει να ψηφίσουν με τίποτα οι έλληνες κατά τη γνώμη σας;
Δεν πρέπει να ψηφίσουν την Χρυσή Αυγή. Αν μπει στη βουλή η Χ.Α. τα πράγματα φοβάμαι ότι θα εκτραχυνθούν. Τη βάψαμε που λέμε…

Και με τι γνώμονα να ψηφίσουν;
Να ψηφίσουν δημοκρατικά και προοδευτικά.
Αντιφαστιστικά και αντιμνημονιακά;
Αντιμνημονιακά βεβαίως. Αλλά με εκείνους που θέλουν να παλέψουν μέσα στην Ευρώπη. Τι θα γίνουμε; Αλβανία ή Κορέα; Αυτά είναι τρελά πράγματα.
Μα ούτως ή άλλως αυτό δεν φαίνεται να έχουν σκοπό;
Όταν η Ελλάδα πτώχευσε, όταν δεν έχει κρατήσει τίποτε από αυτά που έπρεπε να κάνει, κι όταν 35 χρόνια μας κυβερνάνε δύο κόμματα που έχουν καταστρέψει την οικονομία, την παιδεία, τον πολιτισμό… επειδή, τους ψήφιζαν συνέχεια, γιατί τους δίνανε θεσούλες στο δημόσιο… και κυβερνούσαν οι συνδικαλιστές πολλές φορές…
Τι να κάνουμε; Αυτά είναι…
Να μας φυλάξει που λενε ο Γιαραμπής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...