Τρίτη 20 Μαρτίου 2012


Διέξοδοι στην κρίση με έμπρακτη αλληλεγγύη: Το παράδειγμα του κοινωνικού παντοπωλείου Νέας Ιωνίας
Ημερομηνία δημοσίευσης: 18/03/2012 , www.avgi.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΑΦΝΗ ΣΦΕΤΣΑ
Αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της μνημονιακής πολιτικής είναι και η δημοτική αρχή της Νέας Ιωνίας: Οι πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν συρρικνωθεί, οι ανάγκες όμως χτυπάν κόκκινο καθώς αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς οι πολίτες που βρίσκονται αντιμέτωποι όχι απλώς με υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους αλλά με ζήτημα επιβίωσης. Έτσι με σύνθημα: “Κανείς πια μόνος σ' αυτήν την πόλη” η δημοτική αρχή του Ηρακλή Γκότση αποφάσισε να δώσει πρώτη προτεραιότητα στην κοινωνική πολιτική και τις δομές κοινωνικής υπηρεσίας. “Είναι θέμα πολιτικής επιλογής. Κρίναμε ότι στην κατάσταση που είμαστε σήμερα, ο κόσμος έχει ανάγκη έμπρακτης στήριξης” μας λέει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Γιάννης Κολμανιώτης. Τον συναντήσαμε στο κοινωνικό παντοπωλείο που λειτουργεί ο δήμος ήδη από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Μια προσπάθεια του δήμου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα σίτισης που αντιμετωπίζουν πια εκατοντάδες οικογένειες.
Κοντά στην κεντρική λεωφόρο Ηρακλείου, το κοινωνικό παντοπωλείο στεγάζεται σε ένα ισόγειο κατάστημα που παραχώρησε δωρεάν στον δήμο ο σύλλογος Κλωστοϋφαντουργών της περιοχής. Ραχοκοκκαλιά άλλωστε του παντοπωλείου είναι τα μέλη των τοπικών συλλόγων (Ρουμελιωτών, Σμυρνιωτών, ο νεοσύστατος σύλλογος ανέργων κ.λπ.) που από την πρώτη στιγμή στήριξαν εθελοντικά τη λειτουργία του. “Πλέον δραστηριοποιούνται περί τους 130 εθελοντές. Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια, καθημερινά έρχονται και δηλώνουν διαθεσιμότητα, το είδες και σήμερα” λέει ο αντιδήμαρχος. Πράγματι στα πρώτα λεπτά της παρουσίας μας στο Παντοπωλείο, μπήκε μέσα ο Μάριος, δημότης Ν. Ιωνίας, νέος, άνεργος. “Δεν μπορώ να κάθομαι. Είναι καιροί να κάτσεις τώρα;” είπε υπό μορφή δήλωσης, ζητώντας να συμμετέχει στις εργασίες του παντοπωλείου. Και στην ερώτηση “πότε μπορώ να ξεκινήσω”, η απάντηση ήταν... “τι κάνεις τώρα;”. Έτσι άρχισε να κουβαλάει τα τρόφιμα που είχαν γεμίσει τον χώρο, βοηθώντας στην ταξινόμησή τους. Λίγα λεπτά αργότερα κατέφθασε ο Θοδωρής κρατώντας δύο σακούλες με τα τυποποιημένα προϊόντα που ζητά το Παντοπωλείο. Η κυρία Όλγα, εθελόντρια, τον κρατά μην φύγει: Πρέπει πρώτα να καταμετρηθούν ένα- ένα τα πακέτα και να δοθεί βεβαίωση. “Εμείς που δίνουμε τώρα, σε λιγάκι θα ζητάμε” μας λέει με σκωπτικό ύφος. Μέχρι να φύγουμε για το κέντρο της Κοινωνικής Υπηρεσίας έχουν μαζευτεί περισσότερα από 15 άτομα που έχουν πιάσει δουλειά και είναι απλώς ένα πρωινό καθημερινής.

Η λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο ξεκίνησε με 282 οικογένειες που απαριθμούσαν 597 άτομα. Στον τέταρτο μήνα του σήμερα εξυπηρετεί πια 470 οικογένειες και περισσότερα από 1100 άτομα! Όπως μας εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος η προσπάθεια ξεκίνησε ήδη από τις αρχές του 2011. Επισκέφθηκαν ανάλογες δομές για να συλλέξουν εμπειρίες. Αρχικά μάλιστα απευθύνθηκαν και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ με τα οποία συνεργάζονται δήμοι όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. “Ψαχνόμασταν για το πώς θα κινηθούμε. Εξετάσαμε αν μπορούμε να συνεργαστούμε, δεν υπήρχε όμως καμιά ανταπόκριση από τη μεριά τους. Καταλάβαμε έτσι πολύ γρήγορα ότι για να το στήσουμε δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε τέτοιες εταιρείες. Και αποφασίσαμε να το εντάξουμε στον προϋπολογισμό του δήμου. Αυτό εν τέλει ήταν το κλειδί. Ξεκίνησε η λειτουργία, πολλοί ήταν οι πολίτες που είδαν ότι κάτι κινείται και θέλησαν να συμμετέχουν”.
Μας εξηγεί πώς λειτουργούν: Πρώτη με 10 του μηνός μοιράζονται δωρεάν τα πακέτα στους δικαιούχους, 10 με 15 γίνεται η εξόρμηση για συλλογή τροφίμων και ό,τι συλλέγεται, καταγράφεται και μπαίνει στη θέση του, 20 με 30 οργανώνονται τα πακέτα που θα δοθούν τον επόμενο μήνα. Το κάθε πακέτο περιλαμβάνει ζυμαρικά, όσπρια, παστεριωμένο γάλα, αλεύρι, ζάχαρη, πουρέ, λάδι κ.λπ. και, ανάλογα με τις ανάγκες, καθαριστικά, παιδικές τροφές / είδη κ.ά. Ο αριθμός των πακέτων που δίνεται στους δικαιούχους είναι ανάλογος με τα μέλη της κάθε οικογένειας. "Το κάθε πακέτο κοστίζει 30 ευρώ. Τον πρώτο μήνα χρειάστηκαν 15 χιλιάδες ευρώ, ήδη όμως έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα άτομα. Τώρα οργανώνουμε τον διαγωνισμό των 160 χιλιάδων ευρώ, όσο έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2012. Τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν, διότι η αύξηση είναι ραγδαία. Στην ουσία απαιτείται ένας μεγάλος προϋπολογισμός που δεν έχουμε. Άρα χρειαζόμαστε προσφορές εθελοντών. Έτσι στη δεύτερη εξόρμηση συγκέντρωσης τροφίμων που κάναμε, το Σάββατο 3 Μαρτίου έξω από τα 15 σούπερ μάρκετ της Νέας Ιωνίας συγκεντρώθηκαν περίπου 3 τόνοι τρόφιμα. Οι εξορμήσεις αυτές γίνονται πραγματικότητα χάρη στους εθελοντές και η ανταπόκριση του κόσμου είναι συγκινητική”.

Συνεχής αύξηση της ανάγκης για υποστήριξη
“Αυτό που συμβαίνει εδώ δεν είναι φιλανθρωπία. Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο, μια μάχη επιβίωσης των συμπολιτών μας την οποία δεν μπορείς να αγνοήσεις. Γύρω από την ιστορία του κοινωνικού παντοπωλείου δημιουργείται κίνημα. Δεν είναι τυχαίο που μαζεύτηκαν τόσο γρήγορα 100 εθελοντές” σημειώνει ο Γ. Κολμανιώτης καθώς μας κάνει πια περιήγηση στις υπηρεσίες της κοινωνικής πολιτικής. Στο κέντρο ερχόμαστε σε επαφή με κοινωνικές λειτουργούς, ψυχολόγους, εργαζόμενους στον δήμο. “Με το ενιαίο μισθολόγιο, εμείς που εξυπηρετούμε θα είμαστε στην ίδια θέση με τους εξυπηρετούμενους” αναφέρει η κ. Αθανασίου, κοινωνική λειτουργός που περιγράφει το φόρτο εργασίας που έχουν μόλις τέσσερις υπάλληλοι. Ανάμεσα σε άλλα, παρέχουν πρωτοβάθμια παροχή κοινωνικής φροντίδας, κοινωνική εργασία με άτομα, με οικογένειες και ομάδες, οργανώνουν τη δημοτική κατασκήνωση για μαθητές κοκ. Επιπλέον, η επιλογή των οικογενειών που σιτίζονται από το κοινωνικό παντοπωλείο είναι αρμοδιότητα των υπαλλήλων της κοινωνικής υπηρεσίας, την οποία και κάνουν βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων. Η Κ. Σωτηροπούλου, ψυχολόγος, δίνει μια ακόμη διάσταση με βάση τα περιστατικά που αντιμετωπίζει: "Αφορούν κυρίως άγχος, συχνά παθολογικό του τύπου φοβίες αλλά και η κατάθλιψη είναι πάρα πολύ συχνή. Οι περισσότερες είναι γυναίκες, κυρίως νεαρές, 25 με 40 ετών. Είτε έχουν χάσει τη δουλειά τους κι έχουν οικονομικά προβλήματα, είτε είναι μικρότερες ηλικίες που δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν δουλειά”. Όσους συναντάμε, ανάμεσά τους και ο προϊστάμενος της Κοινωνικής Υπηρεσίας Μιχ. Σουρμελής, επισημαίνουν τη θεαματική αύξηση του κόσμου που καταφεύγει στην υπηρεσία για υποστήριξη, υλική και ψυχολογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας την γνώμη σας...